Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté se zaměřili na opilé řidiče

MĚLNICKO - O uplynulém víkendu jich během dopravně bezpečnostní akce odhalili hned deset. 

Osmnáctého července letošního roku proběhla na Mělnicku dopravně bezpečnostní akce zaměřená na požití alkoholických nápojů před nebo během jízdy. Dvanáct dopravních policistů se zaměřilo zejména na okolí vodních ploch, které jsou hojně využívány k rekreaci a odpočinku.
 
Během opatření bylo zkontrolováno zhruba osmdesát šoférů. Mezi nimi se našlo devět nezodpovědných, u kterých skončila provedená dechová s pozitivním výsledkem. V pěti případech byly naměřeny hodnoty nižší jak jedno promile alkoholu v dechu a těmito přestupky se budou následně zabývat správní orgány. Čtyři zbývající hříšníci nadýchali hodnoty v rozpětí od 1,3 do 1,8 promile alkoholu v dechu. Tyto případy skončí sdělením podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který je možno uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 
Vzhledem k tomu, že všechny výše uvedené řidiče odhalili policisté na jednom místě, přesněji řečeno v katastru neratovické městské části Mlékojedy, vrátili se tam i druhý den ráno. Stačili zkontrolovat tři řidiče a zjistili dalšího, který usedl za volant opilý. Na přístroji Dräger se objevila hodnota vyšší jak jedno promile alkoholu v dechu a šofér se stal rázem dalším podezřelým z výše uvedeného trestného činu. Dopravní policisté na místě zadrželi osm řidičských průkazů. Zbývající dva opilí šoféři o ně zatím nepřišli jen proto, že je neměli u sebe.
 
Podobné akce se budou opakovat i nadále. Hlavně v těchto teplotně enormních dnech si je potřeba uvědomit, že souběh již tak zapovězeného požití alkoholu a vysokých teplot může mít pro řidiče nebo jiné účastníky silničního provozu fatální následky. Závěrem lze říci, že možná i díky uvedené akci nedošlo na Mělnicku o uplynulém víkendu k žádné dopravní nehodě pod vlivem alkoholu a přát si, aby takových víkendů bylo co nejvíc.
 
nprap. Václav Tichý
tiskový mluvčí
P ČR Mělník
22. červenec 2015
 

vytisknout  e-mailem