Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní nehoda s lehkým zraněním

NÁCHODSKO – Nepodceňujte únavu 

V pondělí 18. června 2012 krátce před půl čtvrtou došlo u Velkých Petrovic dopravní nehodě. Řidič jedoucí s vozidlem Fiat Punto po projetí pravotočivé zatáčky, najel na pravou krajnici, kde s vozidlem narazil do dřevěného svodidla. Vozidlo se odrazilo zpět na komunikaci, převrátilo se přes střechu a zůstalo na levém boku.  Řidič při nehodě utrpěl lehké zranění a z místa nehody byl převezen do nemocnice do Broumova. Policisté u čtyřiadvacetiletého řidiče vyloučili alkohol orientační dechovou zkouškou. Nejpravděpodobnější příčinou nehody byl mikrospánek vlivem únavy.
 
Jak bojovat s úvanou za volantem (zdroj - chci žít.cz)
 
Mikrospánek přichází jako blesk z čistého nebe a může mít tragické následky. Prázdninové cesty na dovolenou mohou být u řidičů, kteří nejsou na dlouhé šoférování zvyklí, velmi nebezpečné. Jak se únavě za volantem bránit?
Ročně je v průměru na českých silnicích kvůli spánku za volantem způsobeno 800 až 900 nehod. Ve většině případů jde o ty nejtragičtější případy. Mezi nehody, které souvisejí s únavou za volantem, lze počítat i ty, když se řidič nevěnuje plně řízení.

Jak bojovat s únavou? Zacvičte si
Lze se napít povzbudivého nápoje nebo si dát bonbóny, i když nadměrná konzumace povzbudivých tekutin se nedoporučuje, protože je známé, že povzbudivé nápoje konzumované v nadměrném množství mohou mít u některých osob paradoxně tlumivé účinky.
Nejlepším účinkem jak bojovat s únavou je cvičením. Zastavte na odpočívadle a udělejte si pár cviků pro rozhýbání zatuhlých kloubů a svalů (dřepy a kmity rukou), omytí obličeje studenou vodou. Zastávky na relaxaci je tedy třeba opakovat vždy, když se únava znovu ohlásí.

Pár rad, než se vydáte na dlouho cestu
- při delších jízdách si každé dvě hodiny naplánujte minimálně 15 minutovou přestávku
- nedostatek odpočinku se projeví zhoršením soustředěnosti a prodloužením reakční doby
- pozor na dobu mezi 2. a 4. hodinou ranní i odpolední
- nejezte tučná jídla před jízdou a během jízdy, vyvolávají ospalost a únavu
- zajistěte si dostatečná přísun tekutin
- některé léky snižují pozornost a zvyšují únavu
- únavu neodstraníte otevřením okna ani zesílením rádia
 
Další příklad únavy za volantem na Náchodsku zde.
 

nprap. Jana Pecoldová
21. června 2012

vytisknout  e-mailem