Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zasněžené a namrzlé vozovky

PŘÍBRAMSKO - Během pátku a soboty řešili dopravní policisté na Příbramsku pět dopravních nehod kvůli namrzlé komunikaci. 

Vzniklá škoda přesáhla 400 tisíc korun. Jeden člověk utrpěl lehké zranění.

Počasí začíná ukazovat i svou horší stránku, jedná se o pokles teplot, sníh a mráz. Pro mnohé řidiče není jednoduché zvládnout jízdu na zledovatělé a zasněžené vozovce. Než si na tyto nové podmínky zvyknou, dochází ke zvýšenému počtu nehod. Lze ale v tuto dobu předvídat, že silnice budou klouzat, a této skutečnosti je nutné přizpůsobit rychlost jízdy.

Zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu (u osobních vozidel nejméně 4 mm) jsou povinné od začátku listopadu do konce března, pokud se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám je možné předpokládat, že se během jízdy může na vozovce sníh a led vyskytnout. Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a namrzlé silnici, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkou a díky nim se také automobil snadněji ovládá. Za ztížených povětrnostních podmínek je velmi důležité plně se věnovat řízení a pro tzv. sváteční motoristy je lepší vůbec nevyjíždět. Rozhodně by také řidiči neměli zapomínat na používání nemrznoucích směsí a na očistění oken před jízdou tak, aby měli z vozu dostatečný výhled.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
tisková mluvčí
P ČR Příbram
5. prosinec 2017

vytisknout  e-mailem