Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Děti v dopravě aneb na silnicích bezpečně

Rakovnicko – Interaktivní výstava dopravní výchovy v Rakovníku. 

Projekt „Mimořádná událost aneb bezpečně na silnicích“ byl zahájen 8. ledna 2024 v 8:00 hodin v prostorách bývalé městské knihovny v Rakovníku. Projekt prevence bezpečné dopravy navštíví žáci čtvrtých tříd se svým pedagogickým dozorem nejen z Rakovníka, ale i ze základních škol okresu Rakovník. Tato výstava nyní potrvá do 15. února 2024, ale rádi bychom ji v budoucnu organizovali pro žáky základních škol pravidelně.

Volba tématu není náhodná. Počet nehod a úrazů v souvislosti s nerespektováním rizik v silničním provozu, v nichž figurují děti, hovoří jasně. Preventistka rakovnické policie prap. Veronika Cafourková se zaměřuje na prevenci nástrah v ulicích, na vozovkách, v městském i venkovském prostředí s využitím interakce a aktivizačních technik.

Dominantní částí projektu jsou programy pro školy, přesněji pro děti čtvrtého ročníku nejen místních základních škol, ale i škol z okolí. Program pro děti je jakýmsi naladěním a úvodem do problematiky bezpečnosti v dopravní výchově.  Na přihlášené čekají modelové situace, nácvik simulace tísňového volání, bezpečnostní desatero, nácvik využívání ochranných pomůcek, správné přecházení. Dostatek prostoru je i na využití interaktivních výukových prvků v herní zóně s dopravními značkami.

Tuto výstavu prap. Veronice Cafourkové v rámci příkladné a dlouhodobé spolupráce zapůjčila koordinátorka prevence kriminality města Kralupy nad Vltavou paní Stanislava Valterová společně s preventistkou ÚO PČR Mělník por. Mgr. Markétou Johnovou. Za uvedenou spolupráci děkujeme!

V souvislosti s konáním a přípravou této akce patří poděkování Dušanovi Godešovi z rakovnické Údržby městských komunikacích za zapůjčení dopravních značek, Jiřímu Cafourkovi za zapůjčení mobiliáře. Děkujeme též řediteli úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Mgr. Martinovi Hamplovi za půjčení prostorů pro realizaci této výstavy.

prap. Veronika Cafourková
ÚO Rakovník
17.1.2024

vytisknout  e-mailem