Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Motorkářská sezóna začíná

RAKOVNICKO – Předvídejte a přizpůsobte rychlost. 

Zima nás opouští, jaro je za dveřmi a s teplým počasím je spojená motorkářská sezóna. Jarní počasí vyláká motorkáře k prvním jízdám a bohužel i k prvním nehodám.

Ve středu 15. března odpoledne si vyrazil na vyjížďku jedenačtyřicetiletý muž na motocyklu Honda. Motocyklista jel od Nižboru směrem na Lány, přičemž pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost a po projetí pravotočivou zatáčkou před kruhovým objezdem dostal smyk a s Hondou havaroval. Motocykl během havárie spadl na pravý bok a zastavil se až v prostoru kruhového objezdu. Motocyklista utrpěl zranění lehkého charakteru a byl převezen do kladenské nemocnice.

Několik rad pro bezpečnou jízdu:
Mějte na paměti, že i když je slunečné počasí, tak silnice jsou hodně prochladlé a asfalt nemá zdaleka tak dobré vlastnosti jako v létě. Totéž platí pro pneumatiky. Dejte si pozor také na nečistoty na silnici, po zimě můžete narazit například na štěrk. Velice opatrní buďte při projíždění zatáčkami a při brzdění. A v neposlední řadě nezapomínejte předvídat možná rizika jak od ostatních účastníků silničního provozu, tak od samotné silnice.
Na rozdíl od řidičů automobilů, kteří jsou v případě čelního nárazu chráněni deformační zónou, která může být dlouhá třeba až přes jeden metr, je třeba si uvědomit, že "deformační zónu motocyklisty" činí pouze několik milimetrů oblečení, které má na sobě, a také jeho přilba. Z toho vyplývá první dobrá rada: používejte opravdu kvalitní oblečení, určené přímo na motocykl. Určitě nepodceňujte výbavu. Je důležité hned od prvních jízd používat všechny chrániče a kvalitní oblečení. Používejte chránič páteře, motocyklové boty a o přilbě snad ani mluvit nemusíme.

Viditelnost motorkářů je velice důležitá:
Zima byla dlouhá a řidiči aut si odvykli na silnicích na motocyklisty. Nezapomeňte svítit a mít na sobě reflexní prvky a nejlépe světlé oblečení. To neplatí jen pro jarní období, ale po celou sezónu. Dávejte včas najevo své úmysly. Buďte připraveni na cokoliv, když jiný účastník silničního provozu váhá, nebo se chystá udělat něco zvláštního. Při jízdě se neustále rozhlížejte. Snažte se dostat do očí co nejvíce detailů.

Do zpětných zrcátek se určitě podívejte:
• před zapnutím ukazatelů směru;
• před vyjetím nebo před změnou směru;
• před přejetím z pruhu do pruhu;
• než začnete brzdit;
• než zahájíte předjíždění.

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
16. března 2017

vytisknout  e-mailem