Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod na internetovém bazaru

RAKOVNICKO – Neodesílejte peníze předem. 

Ne každý chce investovat velké peníze do něčeho, co je možné koupit levněji nebo použité. Spousta lidí vyhledává inzeráty na internetových bazarech, kde si najdou například svůj vysněný mobilní telefon. Bohužel se ale často stává, že lidé pošlou za vybrané zboží peníze předem, ale pak jim nic nedorazí. Pachatelé využívají na těchto portálech důvěřivosti a neopatrnosti lidí, které svým jednáním podvedou a okradou.

Na podvodný inzerát naletěla 42letá žena, která si vyhlédla na internetovém bazaru mobilní telefon značky Apple. Inzerující za tento telefon nabízel cenu 5.700,- Kč. V pondělí 26. února 2018 se žena rozhodla telefon koupit, domluvila se přes e-mail s prodávajícím na zaplacení a poslání zboží. Dvaačtyřicetiletá žena zaslala výše uvedenou částku na účet prodejce. V následujících dnech paní očekávala doručení telefonu, avšak do současné doby jej neobdržela.

Policisté doporučují:
Policisté doporučují zájemcům o internetové obchody, aby byli opatrnější a nebyli příliš důvěřiví. Než se rozhodnou pro koupi prostřednictvím internetového portálu, je vhodné vyhledat časový úsek, po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu, případně prohlédnout recenze na samotného prodejce. Dále nedoporučují posílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí zásilky. Ale ani to není dnes jistota, že uvnitř balíku naleznou požadovanou věc. Nejjistější způsob je, domluvit se na osobním převzetí věci. V takovém případě podvodník na osobní obchodní schůzku s největší pravděpodobností nepřistoupí.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
9. března 2018

vytisknout  e-mailem