Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policejní prevence

RAKOVNICKO - Šikana a kyberšikana. 

Policisté se na vývoj trestné činnosti snaží reagovat včas a jakékoliv problematice předcházet. Prevence je v tomto ohledu velice důležitá a právě policejní prevence je skvělou příležitostí, jak upozornit děti a dospívající na veškerá rizika a nebezpečí konkrétně tradiční šikany a kyberšikany.


Co je šikana a kyberšikana?
Šikana je vědomé, opakované ubližování, kdy se oběť nedokáže sama bránit. Důležitým znakem je nepoměr sil mezi agresorem a obětí. To odlišuje šikanu od běžného pošťuchování mezi dětmi. Je to velice závažný, společensky nebezpečný jev, který naplňuje znaky skutkové podstaty hned několika trestných činů. A proto ji nesmíme zlehčovat a přehlížet, ale musíme ji řešit!
Podobné je to i u kyberšikany, jen s tím rozdílem, že je možná zákeřnější, než by se na první pohled zdálo. Jak sám název napovídá, kyberšikana je zneužití zejména mobilních telefonů a internetu k tomu, abyste záměrně někoho vyvedli z rovnováhy. Útočníci si mnohdy své následky a dopady na oběti kyberšikany nedokážou představit. Pokud špatně odhadneme situaci nebo reakci daného člověka, kterého jsme chtěli na internetu „jen zveřejnit“ v choulostivé či jiné trapné situaci, můžeme mu způsobit psychickou bolest, kterou si ponese po celý život.

 

V pondělí 28. října 2016 proběhla beseda na téma šikana a kyberšikana s žáky na Základní škole praktické a speciální v Rakovníku. Tuto besedu vedla policistka z oddělení tisku a prevence, která žáky seznámila s veškerými informacemi, pojmy a riziky tradiční šikany a kyberšikany. Ke každé problematice policistka uvedla reálné případy, které se staly v České republice i ve světě.

V závěru setkání policistka kladla velký důraz na to, aby neznámým lidem nesdělovali své osobní údaje a vyvarovali se jakýchkoliv schůzek s neznámou osobou, která jim přes elektronické prostředky nabízí svá přátelství.

 

 

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
28. listopadu 2016

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem