Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidiči neriskujte a přizpůsobte jízdu

RAKOVNICKO – Povrchu vozovky v zimních měsících je třeba věnovat zvýšenou pozornost. 

Rakovničtí policisté dopravního inspektorátu prošetřují několik dopravních nehod, ke kterým došlo dne 14. ledna 2019 na území okresu Rakovník.  Tři dopravní nehody se staly ve velmi krátkém časovém rozmezí, a to během pěti minut po sedmnácté hodině.

První dopravní nehoda byla oznámena na silnici č. II/237 v katastru obce Ruda. Devětačtyřicetiletý řidič vozidla VW Transporter ve směru jízdy Rakovník – Ruda narazil na zasněžené zledovatělé pozemní komunikaci do před ním jedoucího osobního vozidla značky Audi, jehož řidičem byl šestadvacetiletý řidič. Policisté oba dva řidiče vyzvali k dechové zkoušce, která byla negativní. Při dopravní nehodě nedošlo k žádnému zranění osob. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 4 000,-Kč.

Na téže pozemní komunikaci jen o minutu později se stala dopravní havárie, při které dvaašedesátiletý řidič osobního vozidla Opel se snažil vyhnout střetu s před ním jedoucím vozidlem VW a strhl řízení mimo silnici do příkopu, kde následně vozidlo zůstalo stát. Vzniklá škoda činí 2 000,-Kč. Dechovou zkouškou byl alkohol u řidiče na místě dopravní havárie vyloučen.

Třetí  dopravní nehoda se stala na této trase ve stejném místě jen dvě minuty od první způsobené dopravní nehody. V tomto případě šestatřicetiletý řidič s osobním vozidlem  tovární značky Škoda Octavia nedodržel bezpečnostní vzdálenost a střetl se s před ním jedoucím vozidlem VW, které předtím narazilo do zadní části  před ním jedoucího vozidla. Při této dopravní nehodě byla škoda předběžně vyčíslena na 43 000,-Kč. I v tomto případě byl při dechové zkoušce výsledek na alkohol negativní a nikdo neutrpěl žádné zranění.

Policisté upozorňují řidiče, aby v těchto zimních měsících, kdy je nepříznivé počasí a pozemní komunikace jsou pokryté sněhem a ledovkou, věnovali řízení v dopravě o to větší pozornost. Kluzký povrch silnice a v mnoha případech i ledová pokrývka je většinou způsobena sněhovým nebo deštivým počasím při proměnlivých teplotách. Někdy postačí i jen mokrá silnice po dešti, která má jiné vlastnosti než pozemní komunikace, která je suchá. Především vlivem ledu, sněhu a mokra se prodlužuje brzdná dráha vozidla.

Z těchto důvodů je vhodné zvýšit opatrnost při jízdě a předcházet tak dopravním nehodám nejen v zimních měsících: 

- nepřeceňovat své řidičské schopnosti a snížit rychlost jízdy

- dodržování většího rozestupu od vozidel jedoucích před vámi

- plynulost jízdy, to znamená vyhnout se jízdě stylem brzda – plyn, vyhnout se při jízdě také         

   prudkému trhání volantem, například překážky   

   objíždějte volným větším obloukem, snížíte tak riziko smyku

- věnujte pozornost změnám stavu vozovky, mějte na paměti, že v zimě nemusí být stav vozovky na 

   všech úsecích vozovky stejný.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

16. ledna 2019

vytisknout  e-mailem