Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

„Zebra“ opět v akci

RAKOVNICKO – Dopravní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ opět v Rakovníku. 

Dopravně preventivní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ se zaměřením na prevenci přecházení vozovky se uskutečnila i v Rakovníku. Hlavním cílem této akce je působit preventivně na účastníky silničního provozu. Při dohledu policisté vysvětlovali chodcům zásady pro správné a bezpečné přecházení vozovky a svým chováním, tak předcházet úrazům a úmrtím osob na komunikacích. 

Při této akci policisté působili zejména na žáky základních škol, protože děti tvoří nejohroženější skupinu na komunikacích.

Preventivně dopravní akce proběhla v Rakovníku od pondělí 3. dubna do středy 5. dubna 2023 v době od 7. do 8.00 hodin. Pod dohledem policistů děti přecházely po přechodech pro chodce na ulici Čs. Legií, Nádražní, Tyršova a městská policie dohlížela u přechodu v ulici Plzeňská v Rakovníku. Hlavním partnerem akce je Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR.

Děti u přechodů pro chodce od policistů převzaly propagační materiály “Zebra se za Tebe nerozhlédne“ a rady pro chodce.

V roce 2022 bylo v České republice způsobeno celkem 98460 dopravních nehod, kdy 2941 dopravních nehod byla srážka s chodcem a usmrceno bylo 68 chodců. Celkově zemřelo v roce 2022 74 chodců, o 16 chodců méně než v roce 2021.

Proto vždy vozovku přecházejte na přehledném místě nebo pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použijte ho! Do vozovky vstupujte až když vozidla bezpečně zastaví a nikdy nevbíhejte před jedoucí automobily.

Bezpečně se na přechodu rozhlédnout, pravidlo zní: „Vlevo, vpravo, vlevo a pokud nejede žádné vozidlo, rychle přejdu“.

Prap. Veronika Cafourková

ÚO Rakovník

6.4.2023

vytisknout  e-mailem