Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrací akce po paraglidistech

Cvičení složek IZS na Náchodsku 

Policisté z Rychnovska se ve středu 24. září 2008 zúčastnili tématického cvičení složek Integrovaného záchranného systému regionu Náchod. Akce, zaměřená na záchranu pohřešovaných osob, byla zahájena krátce po deváté hodině ranní, kdy se k vodní nádrži Rozkoš v lokalitě Lhoty u Nahořan začaly sjíždět všechny složky Integrovaného záchranného systému na základě oznámení na tísňovou linku 158, že se nad přehradou srazili dva paraglidisté a spadli  dolů.
Ke břehu vodní nádrže ve Lhotě u Nahořan se sjeli policisté  z náchodského a rychnovského regionu, profesionální i dobrovolní  hasiči  z Náchodska a záchranáři. V pátracím týmu nechyběli ani členové Městské policie z Nového Města nad  Metují. Ze vzduchu pátrání zajišťovala posádka vrtulníku  Letecké služby Policie ČR a vodní hladinu přehrady monitorovaly posádky člunů hasičů i  policie.
Krátce po přijetí oznámení operačním důstojníkem a příjezdu účastníků pátraní na stanovenou základnu rozděluje policejní velící důstojník všechny  přítomné do jednotlivých družstev. Ihned začíná pátrání v určených sektorech. Téměř po tři čtvrtě hodině signál vystřelené dýmovnice ohlašuje nález jedné z rojnic. Na pobřeží v lesním porostu  pátrači objevili prvního ze zřícených paraglidistů. Vysílačkami je upřesněna lokalizace i situace na místě a do terénu ihned vyráží tým záchranářů se sanitou v závěsu s policejním výjezdovým vozem. Zraněného paraglidistu si záchranáři přebírají do odborné péče od pátračů, kteří mu mezitím poskytovali s využitím mobilní lékárničky první  pomoc.
Posádka vrtulníku Letecké služba Policie ČR pak následně lokalizuje druhého pohřešovaného   paraglidistu, u kterého se odehrává stejný scénář záchranných prací. 
Pátrající týmy se po splnění úkolu vracejí na základnu. Průběh i výsledek modelové pátrací akce byl veliteli  zúčastněných složek vyhodnocen pozitivně. Tématické cvičení tak splnilo svůj účel a zdárně prověřilo připravenost a profesionalitu všech složek Integrovaného záchranného systému.

vytisknout  e-mailem