Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Senioři sobě

V Kosteleci nad Orlicí i Pěčíně 

Rychnovští  policisté z preventivně informační skupiny pokračovali dvěma besedami v realizaci celorepublikového projektu „Senioři sobě“, který uvedli do života kolegové z Jihomoravského kraje.
Ve dnech 8. a 9. dubna 2010 proběhla setkání  se  seniory ve dvou obcích, a to v Kostelci nad Orlicí a v Pěčíně. V úvodu setkání, kterého se kromě preventistů zúčastnili i policisté obvodních oddělení v Kostelci nad Orlicí a v Rokytnici v Orlických horách, se přítomní posluchači dozvěděli, z jakého důvodu byl projekt vytvořen a co je jeho záměrem. Policisté se zmínili o problematice páchaných trestných činů na ohrožených skupinách seniorů a uvedli názorné příklady z praxe. Cílem útoku se velice často stává osamocený čin nemohoucí senior. Uvedený projekt využívá osobní znalosti aktivních vrstevníků, kterým není lhostejné, že právě jejich věková kategorie se velmi často stává terčem pozornosti různých zlodějů a podvodníků. Ti zcela cíleně zneužívají jejich důvěřivosti a bezbrannosti. Nepoctivci je  na základě různých lží dokážou rychle připravit například o všechny celoživotní úspory. Právě své ohrožené kolegy z řad svých sousedů a známých budou kurýři prevence oslovovat a upozorňovat je na možná nebezpečí. Policisté je za tímto účelem vybavili taškou s preventivními letáky, samolepkami a reflexními prvky. .
Na závěr setkání policisté vyslovili přání, aby aktivní a zdraví senioři nebyli lhostejní ke svým vrstevníkům, kteří jsou nemocní, žijí osamoceně a těm, co nemají možnost se účastnit veřejného života. Obdobná setkání budou pokračovat i v  dalších obcích a městech Rychnovska.
por. Mgr. Alena Kacálková
12. dubna 2010
 

vytisknout  e-mailem