Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost na Tachovsku za rok 2008

Policisté z Tachovska se mohou pochlubit poklesem počtu dopravních nehod. 

     Policisté z Tachovska se mohou pochlubit poklesem počtu dopravních nehod, kterých bylo v roce 2008 o 37 méně než v roce 2007.
Je možno konstatovat, že na poklesu dopravních nehod má podíl několik faktorů. Jsou to nově vybudované silniční úseky na silnici I.tř. č.21, která tvoří přivaděč k dálnici D5 a to u obce Brod nad Tichou, obchvat u obce Planá s vybudováním nadzemní lávky pro chodce, ale i úprava křižovatek na kruhové objezdy  v Tachově a ve Stříbře a rekonstrukce křižovatek se světelnými signály v těchto městech.
      Značnou prevenci představuje i zvýšení dohledu nad silničním  provozem na všech silnicích okresu službou dopravní policie, kdy se po dlouhé době podařilo náborovou kampaní získat dostatek policistů. Dopravní policisté tak mohou rozložit výkon služby v podstatě na 24 hodin denně. Rovněž i vybavení policie pro zjišťování a dokumentaci dopravních přestupků se značně zlepšilo. Policisté mají k dispozici výkonná služební vozidla ať již v novém provedení PČR nebo v civilním provedení. Dále jsou k výkonu služby vybaveni novými technickými prostředky zejména ke zjišťování požití alkoholických nápojů, ale nově i na zjišťování ostatních návykových látek. Velmi dokonalým technickým prostředkem je pak používání laserového měřiče rychlosti, který je schopen změřit a zadokumentovat přestupek na vzdálenost několika set metrů.
      Na silnicích okresu Tachov bylo službou dopravní policie za rok 2008 zaevidováno celkem 927 dopravních nehod, což je ve srovnání s roky 2006 a 2007 nejméně. Přesto došlo při těchto nehodách k usmrcení 4 osob (což je o 4 méně než v roce 2007), těžce zraněno bylo 9 osob (o 3 osoby méně než v roce 2007) a lehce zraněno 194 osob (což je o 30 osob méně než v roce 2007). Alkohol byl i viníků dopravních nehod zaznamenán v 65-ti případech (což je o 4 méně než v roce 2007). V obcích bylo způsobeno 391 DN což je o 56 méně než v roce 2007. Hlavními příčinami vzniku dopravních nehod je na 1. místě nesprávný způsob jízdy (474), následuje nepřizpůsobení rychlosti (231) a nedání přednosti v jízdě (88).
     Přestože došlo ke snížení dopravní nehodovosti, zůstává kázeň účastníků silničního provozu i na Tachovsku na nízké úrovni což dokladuje několik čísel v páchání přestupků a trestných činů v silniční dopravě.
      Za rok 2008 bylo příslušníky služby dopravní policie zjištěno celkem 5 437 přestupků (+2.195). Z těchto přestupků jich bylo na místě vyřízeno 4 735 uložením blokové pokuty v celkové částce 4 mil. 461 tis. 400,-Kč. Dále zjistili 265 řidičů (+194), kteří před jízdou požili alkoholické nápoje a po zavedení nového technického prostředku DRUGWIPE pak 42 řidičů, kteří řídili motorová vozidla po požití jiných návykových látek (převážně pervitin). Dále zjistili 174  pachatelů trestných činů ( což je 92 více) v maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy řidiči nerespektovali uložené tresty v zákazu řízení motorových vozidel a v druhém případě řídili motorová vozidla ačkoliv nebyli držiteli příslušných řidičských oprávnění. Na místě pak zadrželi 147 ŘP (+71).
     A přání policistů, aby na silnicích bylo více zodpovědnosti, ohleduplnosti a vzájemné tolerance mezi účastníky silničního provozu a aby bylo co nejméně dopravních nehod.

vytisknout  e-mailem