Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Bitka na Kvítkové skončila obviněním šestnáctiletého hocha

Kriminalisté chlapce obvinili z provinění výtržnictví a pokusu těžké újmy na zdraví. 

Zlín - Koncem června tohoto roku šokovaly veřejnost záběry pořízené kamerovým systémem Městské policie ve Zlíně. Na ulici Kvítková v centru Zlína mladík brutálně zbil a zkopal svého známého. Policisté případ důkladně prošetřili a v minulém týdnu uzavřeli. Teprve šestnáctiletého útočníka jsme obvinili z provinění výtržnictví a z pokusu těžké újmy na zdraví.

Dne 28. června 2008 kolem půl šesté odpoledne začala bitka slovní roztržkou. Po ní se šestnáctiletý hoch a jeho o pět let starší známý začali prát. Starší muž pak klesl na kolena, což ale mladému útočníkovi nestačilo a opakovaně ho udeřil pěstí do hlavy. Intenzita jeho ran se stupňovala. Když se poškozený snažil vstát, mladík ho začal kopat do hlavy. Z lékařského vyšetření vyplynulo, že muž utrpěl lehký otřes mozku, tržnou ránu v oblasti horního rtu a levého koutku úst, pohmoždění tváře a krční páteře. I když lékaři zhodnotili zranění jako lehká, vyšetřovatelé obvinili mladého muže z pokusu těžké újmy na zdraví, protože si musel být vědom toho, že při podobně silných kopech směřujících do obličeje a hlavy může člověku vážně ublížit. Za uvedená provinění mu hrozí až čtyřleté vězení.

Mladík policistům později tvrdil, že svého jednání lituje, že ho podnapilý muž rozčílil několika poznámkami a strkanci.

Chlapce, který je chovancem výchovného ústavu, na místě zajistil náš kriminalista, který šel náhodou kolem. Obvinění z přečinů jsme mu mohli předat až v minulém týdnu, protože z ústavu utekl a museli jsme po něm vyhlásit celostátní pátrání.


Na děti a jejich skutky pamatuje zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže (zákon č. 218/2003 Sb.). Ten se vztahuje na osoby mladší patnácti let a osoby, které dovršily patnáctý rok a nepřekročily osmnáctý rok věku (mladistvý, trestně odpovědný). Trestný čin spáchaný mladistvým se nazývá „provinění“.

Je-li mladistvý obviněn, musí být při každém úkonu v rámci trestního řízení přítomen advokát, zákonní zástupci mají právo být přítomni, rovněž kurátor pro mládež je oprávněn účastnit se všech úkonů.

Účel trestu u mladistvého je především výchovný. Lze mu uložit:

  • trest odnětí svobody (lze podmínečně odložit na zkušební dobu),

  • obecně prospěšné práce (každé dvě neodpracované hodiny se mění na jeden den trestu odnětí svobody),

  • propadnutí věci,

  • vyhoštění,

  • peněžitý trest

  • trest zákazu činnosti.


Odnětí svobody stanovené v trestním zákoně se u mladistvých snižují na polovinu, přičemž horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat pět let a dolní hranice je jeden rok.

Ze zákona o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže může být mladistvému uloženo i několik opatření najednou:

  • výchovná opatření (dohled probačního úředníka, psychologický, sociální program, výchovné povinnosti, zákaz návštěv některých akcí, napomenutí s výstrahou),

  • ochranné léčení, ochranná výchova (probíhá na základě rozhodnutí soudu v zařízeních jako jsou dětský diagnostický ústav, dětský výchovný ústav, dětský domov)

  • trestní opatření (např. obecně prospěšné práce, peněžité opatření, odnětí svobody).


vytisknout  e-mailem