Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Orientační testy na přítomnost omamných a psychotropních látek DruqWipe

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace: 

1) O zaslání úplného znění pokynu policejního prezidenta č. 300/2020
2) Dále případně o další instrukce prezidia PČR týkající se postupu příslušníků Policie při použití orientačních testů na přítomnost omamných a psychotropních látek DrugWipe u účastníků silničního provozu. Konkrétně žádám odpověď, zda hlídka PČR má v případě pozitivního výsledku orientačního testu DrugWipe povinnost či doporučení zadržet na místě řidičský průkaz, aniž by cokoliv jiného jako např. chování, vyjadřování či vzezření řidiče mělo napovídat tomu, že je pod vlivem návykových látek.
3) Jakou cestou žádat odškodnění za finanční i nemajetkovou újmu poté, co krevní testy prokázaly negativní výsledech na přítomnost omamných a psychotropních látek, přesto byl řidič díky rozhodnutí příslušníků PČR na několik týdnů bezdůvodně zbaven řidičského průkazu, což mělo rozsáhlé následky v pracovním i osobním životě.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a k jednotlivým dotazům žadateli sdělila:

ad 1) Žadateli poskytla v platném znění pokyn policejního prezidenta č. 300/2020, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

ad 2) Postup příslušníků Policie České republiky při použití orientačních testů na přítomnost omamných a psychotropních látek DruqWipe u účastníků silničního provozu je jednak upravena již zmíněným pokynem policejního prezidenta č. 300/2020, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a dále platným pokynem ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky č. 2/2021, kterým se upravuje postup při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích, který byl též žadateli poskytnut.

Povinný subjekt k tomuto bodu žádosti dále uvedl, že odpověď na otázku nalezne žadatel v čl. 28 „Zadržení řidičského oprávnění“ pokynu ředitele ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky č. 2/2021, kterým se upravuje postup při dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích.

ad 3) V případě žádosti o odškodnění povinný subjekt žadateli uvedl, že se musí obrátit přímo na konkrétní krajské ředitelství policie příslušného kraje. Nutno však podotknout, že policista při pozitivním výsledku orientačního vyšetření ke zjištění, zda řidič není ovlivněn jinou návykovou látkou, postupuje v souladu s výše uvedenými právními předpisy. Jelikož se jedná pouze o orientační vyšetření, může docházet k takzvané falešné pozitivitě. Z tohoto důvodu následuje po orientačním vyšetření vždy odborné lékařské vyšetření ve zdravotním zařízení, které s určitostí prokáže přítomnost jiných návykových látek u řidiče. Po dobu, než je Policii České republiky znám výsledek lékařského vyšetření, je zadržení řidičského průkazu pro důvodné podezření na základě pozitivního orientačního vyšetření zcela zákonné.

pplk. Mgr. Lucie Dvořáková 5. 2. 2024
 

vytisknout  e-mailem