Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Orlovská kriminálka má triumf

Karvinsko - série vloupání do rodinných domů je objasněna.... 

Proti pachatelům ve věku od 24 do 35 let komisař zahájil trestní stíhání pro porušování domovní svobody ve stadiu dokonaném i pokusu, přečinu krádeže vloupáním a poškozování cizí věci. Skupina se dopustila několika vloupání do rodinných domů.
Během měsíce ledna tři z této pětky (24,29 a 35) se vloupali do rodinných domů v Orlové-Porubě na ulicích Zátiší a Těšínské. V jednom domě vykopli dveře a byli vyrušeni alarmem. Poškozením vstupních dveří majiteli způsobili škodu ve výši 10 000 Kč. Ve druhém domě se pokusili vypáčit plastové okno v přízemí, což se jim nepodařilo. Nicméně majitelů způsobili škodu ve výši 25 000 Kč. Další dům, který v lednu vykradli, stojí v obci Dětmarovice. Dovnitř se pokusili dostat páčením vstupních dveří, krádež se nezdařila, škoda poškozením byla vyčíslena na 6000 Kč. Jeden z této party, muž ve věku 29 let, se někdy v červenci minulého roku vloupal do rodinného domu v Orlové-Porubě na Dukelské ulici sám. Z domu odnesl elektroniku a šperky v hodnotě 57 000 Kč.
V období od prosince jsme zaznamenali, že v regionu narůstá vloupání do rodinných domů. Nejpostiženější město a obce byla Orlová, Rychvald, Petřvald a Dětmarovice. Policie zahájila preventivní kampaň pro majitele rodinných domů. Občany jsme o tomto trendu upozorňovali a informace prezentovali zároveň s preventivními doporučeními. Kriminálka vloupáním věnovala velkou pozornost po své linii.
V březnu se dostavil úspěch. V Rychvaldě na Orlovské ulici pět pachatelů ve věku 24, 27, 29, 30 a 35 let vypáčili vstupní dveře a rozbili okno u rodinného domu. Uvnitř odcizili šperky a peníze. K odnesení si připravili elektroniku a mince. Majitelům domku způsobili škodu ve výši  4 700 Kč.
Po tomto vloupání byli všichni, policisty orlovské kriminální služby, zadrženi.
Minulost muže 29 let -  Okresním soudem v Karviné byl v červenci 2007 pravomocně odsouzen za spáchání trestného činu krádeže vloupáním k úhrnému nepodmíněnému trestu donětí svobody v trvání 10 měsíců, z výkonu trestu byl propuštěn v dubnu 2009.
Minulost muže 24 let - Okresní soudem v Karviné byl v roce 2005 pravomocně odsouzen pro provinění krádeže k odnětí svobody na dobu 20ti měsíců podmíněněn na dobu dvou let, trest byl změněn na odnětí svobody nepodmíněně a výkon trestu vykonal v roce 2009.
Minulost muže 27 let- Okresním soudem v Karviné byl odsouzen k souhrnému trestu odnětí svobody v trvání jednoho roku za majetkovou trestnou činnosti.
Muži ve věku 30 a 35 let mají za sebou také kriminální minulost.
Po zadržení soudce vyhověl návrhu a všech pět mužů vzal do vazby. Pro policisty práce na případu zdaleka nekončí. Budou nadále prověřovat další vloupání do rodinných domů. Budou se srovnávat a vyhodnocovat zajištěné stopy, kriminalisté musí prověřit spoustu indicií a informací. 
por. Mgr. Zlatuše Viačková
komisař PIS Karviná

vytisknout  e-mailem