Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Osm nově spáchaných přečinů

Pondělní den s policisty na Trutnovsku 

V průběhu prvního pracovního dne tohoto týdne 29. 8. 2011 bylo na policejních služebnách v trutnovském regionu oznámeno osm nově spáchaných přečinů. Protiprávní jednání policisté zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se o případy poškození cizí věci, prostých krádeží, krádeží provedených vloupáním, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zanedbání povinné výživy. V průběhu pondělního dne navíc muži zákona zpracovali deset přestupků. Ve většině případů se jednalo o jednání, kterého se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích, dále se jednalo o majetkové delikty a narušení občanského soužití.

V průběhu pondělního dne 29. 8. 2011 policisté na trutnovsku zadokumentovali tři případy krádeže motorové nafty. První z případů zadokumentovali policisté z Trutnova. Dosud neznámý zloděj z cisterny, která v průběhu několika posledních dnů putovala z Mostu do Trutnova, odčerpal přes 400 litrů motorové nafty. Druhý z případů zaprotokolovali policisté ze Žacléře. V průběhu noci z neděle na pondělí dosud neznámý nenechavec za zaparkovaného pracovního stroje, který stál na Špičáku nedaleko obce Královec, odcizil 110 litrů paliva, dva plechové kanystry a uložené nářadí. Posledním z případů se zabývají policisté ze Dvora Králové nad Labem. V průběhu víkendu dosud neznámý lapka v obci Bílá Třemešná odcizil ze zaparkovaného nákladního motorového vozidla 450 litrů motorové nafty. Jednáním pachatelů byly navíc poškozeny jak pracovní stroje, tak i železniční cisterna. Poškozenými byla ve shora uvedených případech škoda vyčíslena na částku převyšující 41 tisíc korun. Za přečiny krádeže provedené vloupáním a poškození cizí věci hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na dva roky.

Úpičtí policisté v pondělí dopoledne zadokumentovali případ krádeže, které se měl dopustit osmnáctiletý mladík z Trutnova v jedné z místních prodejen. Personál provozovny přistihl podezřelého, který měl z obchodu odejít s drogistickým zbožím, které nezaplatil. Zástupce poškozeného obchodního řetězce vyčíslil škodu na necelé 2 tisíce korun. Přivolaná policejní hlídka kontrolou podezřelého zjistila, že byl v posledních třech letech odsouzen za podobnou majetkovou trestnou činnost. Proto jednání, které vykazuje znaky přestupku, bude zadokumentováno pro podezření ze spáchání přečinu krádež, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu v co nejkratší době na okresní státní zastupitelství k provedení dalších opatření.

V pondělí se na trutnovské policisty obrátila s žádostí o pomoc devětapadesátiletá žena, která se stala obětí kapesního zloděje. Policisté provedeným šetřením zjistili, že dosud neznámý chmaták poškozené v centru Trutnova během několika okamžiků, aniž by si čehokoliv všimla, z její kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, odcizil peněženku. V portmonce se v době krádeže nacházela finanční hotovost, osobní doklady a platební karta. Okradená vyčíslila škodu na necelých 8 tisíc korun. Za přečin krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky. Policie České republiky žádá všechny občany, aby si na své osobní věci a jiné cennosti dávali mnohem lepší pozor. Nedávejte zlodějům šanci svou nepozorností a někdy až lehkomyslností.

Policisté z Hostinného v pondělí ráno zadokumentovali případ krádeže dvou stovek sazenic smrku. Uvedené stromky, které byly narovnány v osmnácti plechových bedýnkách, odcizil dosud neznámý zloděj z volně přístupného místa v obci Čermná. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na necelé 2 tisíce korun. Za přestupek proti majetku hrozí pachateli pokuta až do výše 15 tisíc korun.

Krátce před půlnocí z pondělí na úterý 30. 8. 2011 vyjížděli policisté z Pece pod Sněžkou do Dolní Malé Úpy, kde došlo nedaleko Spáleného Mlýna k dopravní nehodě. Dopravní policisté, kteří havárii zadokumentovali, provedený šetřením zjistili, že šestatřicetiletý řidič vozidla Renault s největší pravděpodobností nezvládl řízení, vyjel mimo komunikaci, kde narazil do betonového sloupku komunikace a následně ještě poškodil vjezdovou bránu jednoho z místních domů. Při zkoušce na zjištění alkoholu v dechu řidiče, která je běžnou součástí každé dokumentace dopravní nehody, přístroj prokázal 1, 97 promile. Škoda, která při havárii vznikla, byla vyčíslena na 20 tisíc korun. Provedeným šetřením muži zákona dále zjistili, že cizí státní příslušník použil k jízdě dopravní prostředek, který má již přes jeden rok propadlou známku technické kontroly. Platný doklad o pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla řidič rovněž nepředložil. Uvedený případ nezodpovědného chování jednoho z účastníků silničního provozu policisté zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může soud uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Dopravní policisté v průběhu pondělního dne zpracovali 2 dopravní nehody, při kterých byla jedna osoba zraněna. Policejní hlídky dopravního inspektorátu se rovněž zaměřili na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Ženy a muži v bílých košilích zjistili 13 přestupků na úseku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, kterých se dopustili nezodpovědní řidiči na našich silnicích. Za uvedené přestupky dopravní policisté uložili blokové pokuty ve výši necelých 6 tisíc korun. Dechové zkoušce se v průběhu pondělního dne podrobilo 53 řidičů. Žádný ze zkontrolovaných účastníků silničního provozu neusedl za volant svého automobilu po požití alkoholického nápoje. Takový výsledek policisty vždy potěší.

V neděli navečer 28. 8. 2011 vyjížděla hlídka královédvorských policistů do jednoho z místních výrobních podniků, kde došlo k vážnému pracovnímu úrazu. Provedeným šetřením muži zákona zjistili, že osmatřicetiletý muž utrpěl těžké zranění horní končetiny poté, co válce pracovního stroje zachytili jeho levou ruku. Proč a jak k uvedené nešťastné události došlo, v současné době zjišťují místní policisté v úzké spolupráci s pracovníky inspektorátu bezpečnosti práce.

V průběhu prvního pracovního dne tohoto týdne dohlíželo na klid a veřejný pořádek v centrech našich měst a obcí 9 pěších policejních hlídek.
 
Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali 50 telefonátů, 18 z nich bylo využito a zbývajících 32 nesouviselo s prací PČR.
nprap. Udo Ertner
30. 8. 2011

 

vytisknout  e-mailem