Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Osm opilých řidičů

ZNOJEMSKO: Cyklista měl v krvi 2,3 promile alkoholu.  

     Od pátku do neděle jsme na silnicích Znojemska a Moravskokrumlovska zjistili celkem osm řidičů pod vlivem alkoholu. Šest jich řídilo v noci a dva ve dne. Jednalo se o jednu ženu a sedm mužů, dva motoristy a jednoho cyklisty. Všichni jsou ze Znojemska. Dvěma nejmladším bylo devatenáct let a dva nejstarší pak měli sedmapadesát roků. Pět z nich mělo v krvi do jednoho promile alkoholu a dva přes jedno promile.     

     Jeden z kontrolovaných šoférů nebyl v jedenáct hodin v noci schopen do přístroje delší dobu soustředěně foukat. Byl to sedmatřicetiletý muž za volantem Škody Forman u obce Olbramovice, kterému pak v nemocnici odebrali krev. Uvedl, že vypil dvě jedenácti stupňová piva a dva velké panáky tvrdého alkoholu.  

     Nejvyšší množství alkoholu za tři celé poslední dny vyšlo najevo při dopravní nehodě. Stala se v pátek před sedmou hodinou večerní ve Znojmě na ulici Boční. Sedmapadesátiletý cyklista měl v krvi  2,3 promile alkoholu. Jel po chodníku po Pražské ulici a pak vjel na vozovku. Snažil se objíždět stojící osobní auto Mazda. Tento manévr však nezvládl. Upadl na auto a řídítkem poškodil dveře vozu. Vše se naštěstí obešlo bez zranění. Vznikla pouze hmotná škoda pět tisíc korun.

     Upozorňujeme všechny řidiče, že alkohol způsobuje zhoršený odhad vzdáleností a zpomalené reakce. Zároveň probouzí téměř neodolatelnou chuť riskovat a nesoudně přeceňovat svoje schopnosti. Oči se po požití alkoholu obtížněji přizpůsobují přechodu ze světla do tmy a naopak. Zhoršuje se vnímání barev a ztrácí rovnováha. Opilý šofér je tedy nebezpečný svému okolí, ale i sám sobě. 

     V pátek v noci jsme ve Znojmě na Přímětické ulici kontrolovali sedmadvacetiletého řidiče osobního vozu Renault. Při běžné silniční kontrole předložil řidičský průkaz, ale nazpět jej už nedostal. Vyšlo totiž najevo, že tento muž má platnou blokaci řidičského oprávnění a navíc má Okresním soudem Znojmo řízení až do září letošního roku zakázáno. Nyní je důvodně podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a hrozí mu až tři roky odnětí svobody.   

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

vytisknout  e-mailem