Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Osmdesátiletou ženu zavraždil čtyřicetiletý muž

ZLÍNSKO: Motiv hrůzného činu byl loupežný. 

Přesně šest dnů trvalo kriminalistům Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, aby dopadli a obvinili vraha. Čtyřicetiletý muž z Uherského Ostrohu minulý týden zavraždil osmdesátiletou stařenku v jejím domě, který pak zapálil. Ženu okradl o sto tisíc korun.
Pachatel se vloupal do domu v Uherském Ostrohu v noci ze čtvrtku 4. na pátek 5. února. Majitelka ho přistihla přitom, jak hledá cennosti a peníze. Muž podle všeho dostal strach, že ho udá na policii a rozhodl se, že tomu zabrání tím nejhroznějším způsobem. Ženu, která se snažila se bránit, udusil a začal zakrývat stopy. Domek dál prohledával a přitom kolem sebe rozhazoval věci. Mimo jiné zde pohodil i zapnutý přímotop, který začal hořet. Pachatel nechal zcela vědomě oheň přejít v rozsáhlý požár a z domu utekl s přibližně sto tisíci korunami. Požár způsobil škodu za 800 tisíc.
Kriminalisté ihned vyslechli několik desítek lidí a právě z výslechů vytipovali podezřelého. Muž krátce po vraždě utekl a policii se vyhýbal, na chvíli odjel i do zahraničí. Je nezaměstnaný a paní si vybral, protože tušil, že by u sebe mohla mít peníze.
Kriminalisté pachatele obvinili ze tří trestných činů: porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a samozřejmě z vraždy. Za poslední jmenovaný zvlášť závažný zločin mu podle nového trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Státní zástupce podal dnes po deváté hodině ráno návrh na vazbu.
Muž byl už v minulosti několikrát trestně stíhaný, a to jak za majetkovou, tak i násilnou trestnou činnost. K vraždě ženy v Uh. Ostrohu se doznal.
Na případu spolupracovali krajští kriminalisté také se svými kolegy z Územního odboru v Uherském Hradišti. Zasahovali zde také psovodi se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů.
Obviněním pachatele práce na vyšetřování nekončí. Kriminalisty čeká ještě několik měsíců vyhodnocování znaleckých posudků a stop a dokumentace důkazů.
Jde o první vraždu ve Zlínském kraji v tomto roce.

 

12. února 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem