Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Osmnáct mladistvých bylo pod vlivem alkoholu

JIHLAVSKO: Jeden z chlapců měl téměř tři promile alkoholu 

Na Polensku proběhla v noci ze soboty na neděli policejní akce zaměřená na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholu osobami mladšími osmnácti let a kontroly prováděli policisté také u řidičů vozidel. Nejprve zkontrolovali v Polné návštěvníky podniku s hudební produkcí a poté zastavovali na silnicích Polenska vozidla a zjišťovali, zda nejsou řidiči pod vlivem alkoholu. V zábavním podniku policisté odhalili téměř dvě desítky podnapilých mladistvých a na místo museli přivolat i zdravotnickou záchrannou službu.

V Polné se tento víkend konala akce pro mládež, kterou navštívilo několik stovek návštěvníků. Vzhledem k tomu, že do zábavního podniku chodí také velmi mladí lidé, zaměřili na něj policisté svoji pozornost. Cílem bylo zejména zkontrolovat, zda zde nejsou osoby mladší osmnácti let pod vlivem alkoholu.

Policisté přišli v sobotu 16. března po jedenácté hodině večer do zábavního podniku a provedli v něm kontrolu. „Odhalili jsme celkem 18 mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu. Nejvyšší hodnotu jsme při dechové zkoušce naměřili sedmnáctiletému chlapci, který měl 2,84 promile alkoholu,“ shrnul plk. Bc. Martin Kratochvíl, zástupce vedoucího jihlavského územního odboru. Nejmladším opilým hochem s nejvyšší hodnotou byl šestnáctiletý mladík, který měl 2,11 promile alkoholu v dechu. Oba značně opilé chlapce si převzali jejich rodiče. Také pro ostatní podnapilé mladistvé zábava v podniku po pozitivní dechové zkoušce skončila a směřovali přímo domů. Policisté budou dále zjišťovat, kdo požití alkoholu osobám mladším osmnácti let umožnil a dopustil se tak protiprávního jednání.

Policisté museli k zábavnímu podniku přivolat také zdravotnickou záchrannou službu. Jeden z návštěvníků akce, devatenáctiletý mladík, byl totiž tak opilý, že vznikla obava o jeho zdraví. Nebyl schopen komunikace, pohybu ani jakékoli reakce. Mladíka převezli zdravotníci do nemocnice.

Požívání alkoholu je pro mládež značně rizikové a osoby mladší osmnácti let mají konzumaci alkoholu zakázanou. Zvláště na nezletilé a mladistvé má jeho požívání nevypočitatelné účinky a může lehce dojít k intoxikaci nebo k jinému ohrožení zdraví i života dítěte. Hrozí také riziko, že se v opilosti zraní nebo při přesunu do místa bydliště zůstanou někde ležet bez pomoci. Další riziko nastává, když při případných zdravotních komplikacích jednotlivce ostatní vrstevníci na vzniklou situaci nezareagují adekvátně, ať už z důvodu neznalosti nebo strachu z odhalení, a dítěti ohroženému na zdraví se tak nedostane potřebné péče.

O všech zjištěných případech mladistvých, kteří byli pod vlivem alkoholu, policisté informovali také odbor sociálně právní ochrany dětí.

Dále se policisté v nočních hodinách zaměřili v lokalitě Polné na dohled na bezpečnost na silnicích, kde kontrolovali, zda nejsou řidiči pod vlivem alkoholu. Opilý řidič totiž znamenají velké riziko pro všechny účastníků silničního provozu. Policejní hlídky zastavovaly vozidla a řidiči se podrobili dechové zkoušce. Při silničních kontrolách ale samozřejmě pozornosti policistů neunikly ani další případné dopravní přestupky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

17. března 2019

vytisknout  e-mailem