Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostrava 20. 2. 2009 - část 2.

Po více jak půl roce uťali ostravští kriminalisté sérii krádeží, jenž spáchal teprve devatenáctiletý mladý muž z Ostravy Poruby.  

Postrach Poruby bral naprosto vše

Koncem července loňského roku spáchal mladík první z třinácti skutků této série. To se v Ostravě Porubě, po rozbití okna, vloupal do budovy zahradnictví, odkud odcizil vrtačku, kotoučovou pilu a plátkovou elektrickou pilu, frikční pilu, mobilní telefon a finanční hotovost ve výši 2 300 korun. Celková škoda v tomto případě byla 13 500 korun. Druhý případ se stal o měsíc později. Opět v Ostravě Porubě, tentokrát vnikl do kanceláře údržby jednoho z místních gymnázií a odtud odcizil přímočarou pilu, elektrickou vrtačku a úhlovou brusku. Škoda v tomto případě činí 13 656 korun. Ve třetím případě, koncem měsíce října, se vloupal do stodoly na parcele v Ostravě Martinově. Jízdní kolo, chromované baterie, ponorné čerpadlo, vrtačku a další nářadí, to jsou odcizené věci. Celková škoda vzniklá poškozením a odcizením činí 46 550 korun. Případ čtvrtý a opět stejná parcela, dokonce ve stejný den. V tomto případě byl však pachatel vyrušen, tudíž nic neodcizil. V pátém případě, začátkem listopadu 2008, vnikl do místnosti kolárny domu na ulici Francouzské v Ostravě Porubě. Jízdní kolo v hodnotě 6 000 korun se stalo jeho lupem. Skutek šestý spáchal již letošního roku a to dne 6. 1. Výhledl si osobní automobil Opel Corsa, parkující na Mongolské ulici v Ostravě Porubě. Z něj odcizil set-top boxy, digitální telefony, modemy, síťové karty a batoh. Škoda činí 59 300 korun. Sedmý čin spáchal tentýž den na ulici Budovatelské opět v Porubě. Tentokrát se vloupal do nákladního vozidla Fiat Ducato, ze kterého zcizil autorádio. Celková škoda – 13 500 korun. 11. 1. 2009 spáchal případ s pořadovým číslem osm. Z domu na ulici Kubánské v Porubě odcizil domovní kameru. Později se zde vrátil a chtěl ukrást i druhou kameru. Naštěstí byl vyrušen. I tak způsobil škodu ve výši 5 500 korun. O týden později uskutečnil devátý skutek. Ke smůle společenství vlastníků se opět vrátil do domu na Kubánské. Opět byla jeho obětí kamer. Škoda i s poškozením keramických obkladů činí 6 500 korun. Desátý případ se odhrál dne 14. 1. 2009 odpoledne, kdy na dvoře na Hlavní třídě v Porubě vnikl do Škody Octavie, ze které odcizil radiopřehrávač. Škoda i s poškozením vozidla se vyšplhala na 8 553 korun. Odva dna poději blízko letního koupaliště provedl již své jedenácté vloupání. Odcizil ze zde zaparkované Octavie CD-přehrávač v ceně 18 000 korun. V případě dvanáctém si jako objekt krádeže vybral osobní automobil Ford Focus. Z něj zcizil kartóny s kávou. Celková škoda činí 5 000 korun. Poslední třináctý skutek se stal 21. 1. 2009 ráno. Stalo se tak v Porubě na ulici 17. listopadu. Zde vnikl do motorového vozidla značky Peugeot Partner. Vůz poškodil a odcizil z něj autorádio. Vše v ceně 5 000 korun.

 

Pachatel, který byl navíc již v minulosti odsouzen Okresním soudem v Ostravě za trestný čin loupeže, spáchal trestné činy krádeže, poškozování cizí věci a podílnictví.
Zatímco porubští občané si mohou oddechnout, tak devatenáctiletému pachateli hrozí, za výše uvedené trestné činy, trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.
                                                          

 

vytisknout  e-mailem