Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostrava jako kolébka dobré praxe při řešení případů domácího násilí

Městské ředitelství Policie ČR Ostrava je jedním z tradičních základních stavebních kamenů funkčního komplexu postupů a metod řešení problematiky domácího násilí.  

Ostrava jako kolébka dobré praxe při řešení případůů domácího násilí
Městské ředitelství Policie ČR Ostrava je jedním z tradičních základních stavebních kamenů funkčního komplexu postupů a metod řešení problematiky domácího násilí.  
 
Ostrava jako kolébka dobré praxe v řešení případů domácího násilí
Problematika domácího násilí pro nás byla prioritní již v době dávné, kdy nebyl legislativou  dán ani obranný mechanismus institu vykázání, ani speciální ustanovení trestného činu týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě ve smyslu § 215a trestního zákona. Možná jako historické se tak mohou zdát naše minulé aktivity. Jednou z prvních byl v roce 1999 monitoring domácího násilí ve vybrané městské části Ostrava-Dubina a Bělský les (realizovaný ve spolupráci s regionální pobočkou Bílého kruhu bezpečí Ostrava (dále BKB), odborem sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Ostravy, katedrou psychologie a sociální práce Ostravské university). Předmětem projektu bylo monitorovat výskyt domácího násilí  uvedené části Ostravy v druhém pololetí roku 1999. Cílem byl model spolupráce na místní úrovni při pomoci obětem domácího násilí a medializace problému domácího násilí. Další z našich četných aktivit byla účast na pilotním projektu BKB Ostrava – interidisciplínárním týmu (IDT). Byli jsme subjektem týmu již v letech 2002 – 2005 spolu s dalšími účastníky. Díky interdisciplinární spolupráci začleněných institucí pak vznikl funkční modelový systém pomoci obětem domácího násilí.

Od roku 2003 byl zahájen systematický proces vyhodnocování evidovaných skutků na základních útvarech, jehož cílem bylo kvalifikování případů s prvky domácího násilí. Policisté uvedených útvarů disponovali informačními kartami, obsahujícími základní postupy i telefonní čísla pro oběti. K analytické a informační činnosti přistupuje neméně důležitá součást vzdělávání policistů absolvováním odborných seminářů. V rámci IDT vznikají pracovní pomůcky – manuály pro jednotlivé profesní skupiny (lékaře, policisty, strážníky apod.). Bezvýznamným není ani manuál “policista v kontaktu s obětí trestného činu” a “bezpečnostní plán pro oběti”, vytvořen pro každodenní použití ve službě. Zástupce městského ředitelství Policie ČR Ostrava (MŘ PČR), pplk. Ing. Bc. Josef Pravda, přebírá z rukou ministra vnitra prestižní ocenění BKB. V září roku 2003 je vytvořen pracovní tým 24 policistů jednotlivých obvodních oddělení MŘ PČR Ostrava. Je zahájena lektorská činnost ke zvýšení právního vědomí policistů v dané problematice. Následovalo vytvoření formuláře pro základní evidování případů s prvky domácího násilí, používaného i pro informování odboru sociálně právní ochrany dětí (dále OSPOD) v případech přítomnosti dětí. Přistupují pracovní setkání vedoucích základních útvarů a vedoucích OSPODů, jež přináší efektivní spolupráci na místní úrovni.  Ucelený ostravský model byl pak připraven k realizaci v rámci kraje.

Neméně významnou byla i iniciace k legislativním úpravám, ať z hlediska zákonů, či interních právních norem. Možná i díky našim aktivitám nabyl 1. června 2004 účinnosti trestný čin týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě. Byl vydán metodický pokyn ředitele úřadu služby kriminální policie a vyšetřování č. 2/2004 k problematice domácího násilí. Dnem 1. ledna 2007 nabyl účinnosti zákon č. 135/2006 Sb., kterým se změnily některé zákony v oblasti ochrany před domácím násilím (tímto zákonem byla provedena také změna zákona o Policii č. 283/1991 Sb.), čímž se legislativný kruh uzavřel. Rozšíření oprávnění policisty pak bylo upraveno dále ZP PP 179/2006.

Našim posledním úspěchem je třetí místo v soutěži Evropské sítě prevence kriminality o nejlepší projekt roku 2007. Oceněn byl náš projekt “komplexní řešení problematiky domácího násilí v podmínkách Policie ČR v Ostravě”.

Současný funkční model v Ostravě
Kvalitní práce je výsledkem precizní přípravy i funkčního celku. Model spočívá na několika základních stavebních kamenech. Nejdůležitějším stavebním kamenem je tým “domácího násilí (dále DN)”. V současnosti v Ostravě pracuje skupina policistů jednotlivých základních útvarů realizující institut “vykázání (zákazu vstupu)”.  Tým není systemizován jako zvláštní skupina. Ostravská dobrá praxe vykazování je založena na spolupráci specialistů, policistů nezařazených v týmu a dalších subjektů.

Druhým, neméně podstatným kamenem, jsou tak místně příslušní policisté základního útvaru. Tito policisté prověří věc po oznámení, skutek zhodnotí a pokud jej posoudí jako věc vhodnou pro využití institutu vykázání, nastupuje policista-specialista týmu “domácího násilí”. Splňuje-li věc všechny zákonem stanovené podmínky, je specialistou aplikován institut vykázání (popřípadě zákazu vstupu do obydlí).

Významným třetím stavebním kamenem systému je vzdělávání všech účastnících se subjektů. Každý policista MŘ PČR Ostrava absolvoval v rámci celoživotního vzdělávání různé odborné semináře. Výjimkou nebyla ani problematika domácího násilí. Celkem 907 policistů se zúčastnilo seminářů v obobí let 2005 – 2007. Zmínění policisté tak rozpoznají domácí násilí, umí použít diagnostickou metodu SARA DN, vědí, jak konat v případě oznámení tohoto protiprávního jednání, jak zakročit na místě a mnohé další. Uvedení policisté mají za sebou ale rovněž semináře pozitivní komunikace a jsou tak schopni navázat komunikaci na místě s ohroženou osobou. Odpadl původní formální postup naučeného jednání s pachateli či přestupci. Vítězí náležitá, vstřícná, empatická, “neúřední” komunikace s obětí. Celkem 134 policistů absolvovalo v letech 2006 – 2008 semináře s tématem institutu “vykázání (zákazu vstupu)”. Policisté týmu DN se rovněž účastní dalších speciálních seminářů (např. zjištěná pochybení v rámci správního řízení apod.). Nechybí ani besedy k předávání zkušeností mezi jednotlivými členy týmu. Staletími ověřený výrok učitele národů J.A. Komenského “opakování je matkou moudrosti” je ctěn i v problematice domácího násilí. Semináře s problematikou DN budou pokračovat i v letošním roce 2008, a to jak pro policisty, kteří se již v minulosti kurzu zúčastnili, tak pro “nováčky”. Pouze tak zůstane dobře fungující praxe zachována. Sem patří i další možné návrhy k novelizaci legistlavity pro zlepšení našeho boje s domácím násilím.

Zásadním čtvrtým stavebním kamenem je nadstandardní spolupráce s ostatními subjekty vně Policii ČR, zapojenými do problematiky domácího násilí. Ideální spolupráce je s ostravskou pobočkou BKB. Ale ani ostatní zúčastněné organizace nezůstávají stranou.

Posledním pomyslným kamenem je veřejnost a její nulová tolerance k domácímu násilí. Veřejnost je aktuálně informována o tématu. Jsou realizovány semináře pro pomáhající profese.

Jen velmi dobrou prací nás všech se podaří eliminovat jakoukoliv následnou traumatizaci oběti i poskytnout dokonalou pomoc.

Úspěšnost ostravského týmu je možné demonstrovat několika málo čísly v tabulce 1. 

 Intervenční centrum Ostrava Počet vykázaných osob 
 Nový Jičín 12 
 Opava  9
 Ostrava  47
 Celkem  68


tabulka 1
Budoucnost v Ostravě při řešení domácího násilí
Nejdůležitějším záměrem je poskytnutí vyčerpávajícího servisu oběti. Proto i nadále budou všchni policisté MŘ PČR Ostrava absolvovat v rámci celoživotního vzdělávání odborné semináře a kurzy předmětných témat – domácího násilí, komunikace, taktiky zákroku. Cílem přednášek je vysoká úroveň poskytunuté služby – pomoci oběti. Našim úsilím je též nadstandardní spolupráce s neziskovými organizacemi. Spolu s intervenčním centrem BKB Ostrava se snažíme zlepšit spolupráci na místní úrovni městských částí Ostravy a posunout činnost na interdisciplinární týmy (IDT) určených obvodních oddělení. Konkrétně to mají být IDT Poruba, Ostrava-Jih, Ostrava centrum, Slezská Ostrava (spolu s Radvanicemi a Kunčicemi). Důležitá je vzájemná informovanost o problému. Další snahy budou směřovat k ještě lepší komunikaci mezi zúčastněnými stranami: Policie ČR, intervenčním centrem, soudy, státními zasupitelstvími, lékaři, odbory péče o děti, a dalšími.
Pro dokonalou praxi by byla nejlepší zpětná vazba. Ke konání tak vybízí zřízení informačního systému evidence vydaných rozhodnutí v přestupkovém řízení či  evidence rozsudků problematiky domácího násilí pro tým DN (dosud rozsudky zasílány na jednotlivé SKPV).

Ve vztahu k veřejnosti bude i nadále podporována nulová tolerance k domácímu násilí. O problému bude stále otevřeně hovořeno, budou medializovány zavrženíhodná jednání agresorů. Závěr letošního roku bude v Ostravě patřit mediální kampani zaměřené proti domácímu násilí. Pokračovat budeme i ve vzdělávání “pomáhajících profesí”.

De lege ferenda je vhodná novelizace zákona o přestupcích. Mělo by dojít k ustanovení nové skutkové podstaty “přestupku domácího násilí”, který by ale nebyl tzv. návrhovým přestupkem. Ani nicotný postih za přestupek se znaky domácího jednání není  nejvhodnější. Přistupuje neúnosný stav v řízení o přestupcích, komise nemívá možnost vyslechnout strany odděleně.

Nezanedbatelná je rovněž novelizace trestního zákona, konkrétně ustanovení  trestného činu pronásledování (stalkingu). Ke zvážení vybízí i dispoziční právo poškozeného u trestných činů se znaky domácího násilí (např. § 197a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, ublížení na zdraví § 221, § 223, § 224, znásilnění § 241, a mnohé další). Klasická je situace, kdy poškozená osoba nedá souhlas s trestním stíháním, popřípadě jej vezme zpět, v důsledku strachu. Dokazování faktu tísně poškozeného je v současnosti obtížné.

Příhodný bude posun správního řízení institutu “vykázání” ze správního řízení do klasického oprávnění v rámci zákona o Policii ČR (mimo správní řízení).

Zpracoval: por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka skupiny podpory kvality
MŘ Policie ČR Ostrava


 

vytisknout  e-mailem