Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostrava o víkendu 15. a 16. 8. 2009

“Bodl ženu”; Zvlášť nebezpečný recidivista; „Odvážný krupiér“; „Bil ženu“; „Hudební akce“ 

“Bodl ženu”

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 45letého muže pro trestný čin ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Muž je podezřelý, že 13.8.2009, v době od 18.30 hodin do 19.30 hodin, po předchozí slovní rozepři bodl svou 41letou manželku. K činu došlo v jednom z bytů na ulici I. Sekaniny v Ostravě-Porubě. K ataku měl užít muž kuchyňský nůž s délkou čepele nejméně 12 cm. Žena měla utrpět krvácivé bodné zranění v oblasti třísla s krvácením do břicha. Zranění si vyžádalo operační zákrok, průměrná doba léčení byla předběžně stanovena v délce minimálně tří týdnů.

Zraněná žena hledala pomoc u známé 28leté ženy, stěžujíc si na bolest břicha a vyžadujíc převaz zakrvácené rány. Žena zareagovala okamžitě a rozhodně, přivolala policisty i rychlou záchrannou službu. Ta ženu okamžitě transportovala do nemocnice. Policisté zadrželi podezřelého muže v bytě, kde se nacházely dvě nezletilé děti. Oba sourozence z místa činu odvezla babička. V průběhu prověřování bylo zjištěno, že manžele měli nejprve požívat alkohol, později mělo dojít k hádce, která gradovala bodnutím ženy a způsobením zranění. Orientační dechová zkouška detekovala u muže hodnotu 1,96 promile alkoholu. I prvotní krevní rozbor provedený u ženy byl pozitivní na alkohol. Policisté provedli ohledání místa činu, zajistili stopy i kuchyňský nůž. Policejní komisař podal podnět ke vzetí do vazby obviněného. V minulosti mělo docházet k opakovaným atakům mezi manželi. Muž měl například ženě udeřit hlavou o kuchyňskou linku apod. V minulém roce došlo také k vykázání muže ze společného obydlí na deset dnů. Rozhodnutí o vykázání tehdy nerespektoval a byl policisty nalezen v bytě, odkud byl vykázán. I tenkrát byla u muže orientační dechovou zkouškou zjištěna pozitivní hodnota alkoholu, dokonce přesahující tři promile. 

V současnosti muži hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Zvlášť nebezpečný recidivista

Dne 17.7.2009, kolem 22.15 hodin, v Moravské Ostravě, na ulici Tyršova, měl napadnout 41letý muž 68letého poškozeného. Muž je podezřelý, že oběť udeřil zezadu nezjištěným předmětem do oblasti zátylku hlavy, načež poškozený upadl na zem. Podezřelý měl muže dále opětovně udeřit nezjištěným předmětem do oblasti hrudníku, zkroutit mu ruku a tímto způsobem vytrhnout poškozenému peněženku s doklady a finanční hotovostí. Následek fyzického ataku byl jak na zdraví, tak na majetku. Poškozený utrpěl zranění, byl hospitalizován v nemocnici s dosud nezjištěnou dobou léčení. Škoda na majetku byla vyčíslena na zhruba 18 000 korun. Pachatel z místa činu utekl.

Policisté provedli ohledání místa činu, po pachateli pátrali, ve věci byly zahájeny úkony trestného činu pro trestný čin loupež. Podezřelý muž byl po náročném prověřování a předchozím souhlasu státního zástupce zadržen dne 14.8.2009. Policejní komisař zahájil trestní stíhání 41letého muže pro trestný čin loupež, jenž měl spáchat jako zvlášť nebezpečný recidivista. Muž byl v minulosti opakovaně odsouzen pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. Za spáchání dvou trestných činů loupeží byl muž odsouzen k devíti letům odnětí svobody, uložený trest vykonal teprve na počátku tohoto roku. V současnosti mu opět hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Policejní komisař podal podnět ke vzetí obviněného do vazby.

 „Odvážný krupiér“

 Právě před týdnem jsem Vás informovala o loupeži v jedné z ostravských heren. Neuplynul ani týden a sdělení obvinění pro trestný čin loupež si již vyslechli dva mladíci ve věku 18let. Původní tiskovou zprávu naleznete na http://www.policie.cz/clanek/stalo-se-v-ostrave-vikend-8-9-8-2009.aspx.

 V průběhu prověřování bylo zjištěno, že dne 7.8.2009, kolem 22.30 hodin, měl jeden z mladíků za přítomnosti druhého navrhnout krupiérovi, aby v době, kdy nebudou v herně hosté zavolal jednomu z nich. Ten měl v této příhodné době spáchat fingovanou loupež, vstoupit do herny maskován s atrapou krátké střelné zbraně. Tímto způsobem měli chtít mladíci „přelstít“ nainstalované bezpečnostní kamery. Dále měl krupiér vydat mladíkovi peníze, které si měli později všichni rozdělit. Zaměstnanec však s tímto plánem neměl souhlasit a měl se činu odmítnout zúčastnit. I přesto si dvojice mužů měla rozdělit „role“, jeden měl řídit vozidlo a dovézt druhého poblíž herny. Muž se měl v křoví převléci do jiného oděvu, nasadit si kuklu, sluneční brýle a s atrapou pistole, imitující krátkou střelnou zbraň, měl vstoupit do herny. Tam měl namířit na poškozeného a opakovaně vyžádat vydání peněz, což měl krupiér opakovaně odmítnout. Muž tak měl odejít z herny s nepořízenou, bez peněz, nastoupit do vozidla, v němž měl sedět známý, a poté měli odjet z místa.

Ke škodě na majetku ani zranění nedošlo. Policisté zajistili také brýle, čepici s otvory pro oči – kuklu, a plastovou pistoli. Obviněným hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

I s případy fingovaných loupeží se občas setkáváme. V případě prokázání této skutečnosti se pak z „oběti“ dle konkrétních okolností stává obviněný z trestného činu krádeže či zpronevěry (popřípadě přestupku proti majetku, vždy dle konkrétních okolností činu). Ten, jenž onu hru sehraje, je však také podezřelý z totožného protiprávního jednání, tedy přestupku či trestného činu krádež nebo zpronevěra.

 „Bil ženu“

 Na 32letou ženu zaútočil v Ostravě dne 13.8.2009, kolem 14.50 hodin, 41letý muž. Podezřelý měl přelézt plot objektu a před vchodem do domu za přítomnosti dalších osob měl ženě nejprve vulgárně verbálně vyhrožovat zabitím, následně ji měl udeřit do břicha, obličeje a povalit ji na zem. Tam ji měl kopat ještě do ramen, zad, nohou a způsobit jí zranění, vyžadující lékařské ošetření. Od oběti měli muže odtrhnout až další svědci, přítomní na místě činu. K ataku mělo dojít před domem, kde měly být přítomny i ostatní ženy a hrající si děti. Na svědky působil fyzický útok tak, že muž měl bít ženu „hlava nehlava“ a „zasypat“ ji množstvím necílených ran. Útok na svou matku měly vidět bohužel i její děti. Následně byli na místo přivoláni policisté.

Muž byl zadržen po oznámení policisty, orientační dechová zkouška vykázala hodnotu větší než 1,6 promile alkoholu a byl umístěn k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Poté jej čekalo sdělení obvinění pro trestné činy výtržnictví, násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci.

Napadená žena měla od muže i s pěti dětmi odejít. V minulosti ji měl opakovaně napadat, nejen verbálně, ale také fyzicky, a to někdy i za přítomnosti nezletilých dětí. Muž byl v roce 2008 také vykázán z jejich společného obydlí na dobu deseti dnů.

  „Hudební akce“

Během hudební akce konané v Ostravě-Svinově proběhlo speciální opatření k zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a eliminaci negativních jevů v okolí. Policisté se zaměřili na eliminaci rušení nočního klidu a zajištění bezpečnosti na silnicích – detekci ovlivněných řidičů vozidel alkoholem či jinými návykovými látkami. Akce byla realizována v úzké součinnosti s Úřadem městského obvodu Svinov. O spolupráci byly požádány také další subjekty. Spolu s policisty nad pořádkem dohlíželi samozřejmě také strážníci Městské policie Ostrava.

Hudební akce se konala na soukromém pozemku se souhlasem vlastníka a shromáždění za účelem hudební akce bylo oznámeno Úřadu městského obvodu Ostrava-Svinov. Doba konání akce byla stanovena od 14.8.2009 do 16.8.2009.

Po celou dobu speciálního opatření nebyl zaznamenán zvýšený počet trestných činů. V souvislosti s hudební akcí jsme prověřovali pouze tři trestné činy. Konkrétně jsme zjistili dvě osoby, které řídily vozidla ovlivněny alkoholem. Kolem 19.00 hodin dne 14.8.209 na Radhošťské ulici v Ostravě-Svinově, řídil motorové vozidlo zn. Škoda Favorit 56letý muž. Řidič nerespektoval dopravní značku „zákaz vjezdu“, proto policisté vozidlo zastavili. Při kontrole řidič nepředložil řidičský průkaz s odůvodněním, že jej ztratil a náhradní doklad mu shořel. Orientační dechová zkouška provedená u řidiče vykázala hodnotu 0,83 promile alkoholu, dále policisté zjistili, že muž není vlastníkem příslušného řidičského oprávnění a rozhodnutím soudu mu byl uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel od prosince 2008 do prosince roku 2013! Řidič je podezřelý z trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Jen zhruba o 40 minut později řídil na Bílovecké ulici v Ostravě-Svinově motorové vozidlo zn. Hyundai Terracan 43letý muž. Provedená orientační zkouška u řidiče detekovala hodnotu nejprve 1,67 promile, a při následném opakování 1,56 promile alkoholu. Muž tak „přišel“ nejen o řidičský průkaz, který mu policisté zadrželi, ale bylo mu sděleno podezření pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky formou zkráceného přípravného řízení.

V průběhu hudební akce došlo v areálu také ke krádeži. Dne 15.8.2009, v době od 03.00 hodin do 05.00 hodin, měl neznámý pachatel odcizit spícímu 18letému muži peněženku s doklady a platební kartou. Věci měl poškozený v kapse oděvu na sobě. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin krádež a neoprávněné držení platební karty. Po neznámém pachateli policisté pátrají.

Hudební produkce byla ukončena 15.8.2009 ve 22.00 hodin.

 

vytisknout  e-mailem