Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravské info - 25. 2. 2009

“O statečné důchodkyni”; „Žák sedmé třídy“ 

“O statečné důchodkyni”

Po intenzivním pátrání sdělil ostravský policejní komisař obvinění z trestného činu loupeže 24letému muži z Ostravy-Hrabůvky. Muž je podezřelý, že dne 2.2.2009, kolem 16.30 hodin, v Ostravě-Hrabůvce na ulici Františka Hajdy, vstoupil do trafiky, vytáhl od pasu kuchyňský nůž a nařídil 58leté ženě vydání peněz, neboť jde o „přepadení“. Důchodkyně, vypomáhající brigádně v trafice, se však nezalekla, začala se bránit použitím slzotvorného prostředku. Muž se snažil odcizit pokladnu, žena se „nevzdávala“ i přes hrozbu nožem se s pachatelem začala o pokladnu přetahovat. Pachateli se zdařilo v pokladně otevřít zásobník s penězi a utéci s ním před prodejnu. Zásuvka mu však upadla na zem, vysypaly se z ní mince. Pachatel ve spěchu odcizil několik bankovek a z místa činu utekl. Žena vyběhla před prodejnu, kde kontaktovala přicházející 73letou ženu. Svědkyně oběti zapůjčila mobilní telefon k přivolání pomoci.
Pachatel ženu při útoku dokonce pořezal na palci pravé ruky.  Zranění bylo ošetřeno lékařem. Majitel prodejny vyčíslil vzniklou škodu na 3 700 korun. Policisté provedli detailní ohledání místa činu, na místo byl přivolán psovod se psem. Policisté pátrali po muži ve věku zhruba 30let, vysokém 170 – 175 cm, štíhlé postavy. Muž byl oblečen do tmavé bundy a kalhot, na hlavě měl nasazenu tmavou čepici, tzv. „kšiltovku“. Na zádech měl batoh.
Prověřování bylo korunováno úspěchem. Při rekognici byl podezřelý znovupoznán svědkyní mezi dalšími figuranty. Podezřelý byl zadržen, komisař podal podnět ke vzetí obviněného do vazby. Soudce Okresního soudu Ostrava návrh akceptoval, obviněný byl vzat do vazby. Muž byl již v loňském roce stíhán pro trestný čin loupeže, trestní stíhání však bylo Okresním státním zastupitelstvím v Ostravě zastaveno. Obviněný byl v době spáchání loupeže nepříčetný. Obětí loupeže se tehdy v lednu 2008 stala mladíkova 56letá matka. Obviněný vyžadoval po matce vydání finanční částky ve výši 500 korun s výhrůžkou, pokud peníze nedostane prohodí matku oknem a „přizabije ji“. Muž „přidal“ vulgární slova, matku uhodil tak intenzivně, že poškozená udeřila hlavou o zeď. Následovaly další rány pěstí od obličeje. Žena utrpěla pohmoždění levého ucha a dolní čelisti, byla ošetřena lékařem. „Agresor“ byl umístěn na psychiatrii. Policisté muže také vykázali z bytu. Okresní soud Ostrava vydal i předběžné opatření, které muži stanovilo povinnost jeden měsíc nevstupovat do obydlí matky. Muž však toto rozhodnutí nerespektoval a byl obviněn též z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. I toto trestní stíhání bylo pro nepříčetnost zastaveno.
Z výše uvedených skutečností je víc než patrné následující doporučení pro obdobné situace. Zda obviněný v tomto vyšetřovaném případě rozpoznal nebezpečnost svého jednání a byl schopen své jednání ovládat konstatuje až znalec. Ženina sebeobrana sice zachránila část majetku jejího zaměstnavatele, nicméně tento  postup lze doporučit pouze v případech, kdy jsme si jisti zvládnutím celé situace. Žena byla mužem dokonce zraněna. Proto v dalších situacích lze obecně doporučit vydání majetku, neboť život a zdraví je nejcennější hodnotou.

„Žák sedmé třídy“

Ostravští kriminalisté prověřovali pět měsíců sérii trestných činů loupeže, vydírání, krádeže, neoprávněného držení platební karty. Ke skutkům došlo v období od 14.8.2009 do 22.1.2009, na teritoriu Ostravy-Vítkovic (ulice Na Obvodu, Rudná, Výstavní, Halasova, U Nádraží, Ocelářská, Místecká, Přerušená aj.). Po několikaměsíčním prověřování policejní komisař sérii deseti činů jinak trestných odložil, neboť  trestní stíhání osoby je nepřípustné pro nedostatek věku (osoba není trestně odpovědná). Chlapec je podezřelý z deseti loupeží (devět činů na teritoriu Ostravy-Vítkovic, jeden čin v části Ostrava-Přívoz). Loupeže jsou jedním z nejzávažnějších trestných činů, neboť pachatel užije k získání majetku násilí.
Žák sedmé třídy byl rozhodnutím soudu svěřen do výchovy prarodičů, později byla nařízena  ústavní výchova chlapce a byl umístěn do diagnostického ústavu. Již v minulosti byl podezřelý z činů jinak trestných (u dospělého pachatele trestných činů) násilného charakteru, ublížení na zdraví a loupeže. Protiprávního jednání se měl dopouštěn spolu s dalšími mladíky, jejichž trestní stíhání bylo zahájeno již v roce 2008 a jsou stíhání vazebně. Od ledna 2009 se měl dopouštěn činů jinak trestných sám nebo s dalšími nezletilými spolupachateli.
Kriminalistům při prověřování napomohl také popis pachatele, oběti shodně uváděly při popisu pihy v obličeji. Obdobný byl i modus operandi a předmět zájmu. Mladík měl strhávat ženám kabelky a napadat je pokud se bránily. V dalších případech se obětí ptal „kolik je hodin“, využíval pak doby, kdy se oběť podívala na mobilní telefon,  a telefonu se poté zmocnil. Policisté zajistili při prověřování i dva odcizené mobilní telefony. Vybíral si vždy „slabší“ oběti. Neváhal útočit ve skupinkách nezletilých dětí, zaměřil se však také na seniory či slabší jedince. Nejmladší oběť je ve věku 11 let, nejstarší obětí se stala 61letá žena. Celkově měl mladík, spolu s dalšími spolupachateli, způsobit škodu ve výši zhruba 170 000 korun.
Chlapec je od 23.2.2009 znovu na útěku z diagnostického ústavu. Chovanec utekl z vycházky dne 12.2.2009, policisté jej vypátrali dne 22.2.2009 u obchodního centra v Ostravě. Po dodání do ústavu však hned následný den utekl. Do současnosti jej ostravští „pátrači“ evidovali v systému pátrání celkem osmkrát.
K jednotlivým skutkům:
Dne 14.8.2008, v době od 13.30 hodin do 15.00 hodin, měl v Ostravě-Vítkovicích, ulici Na Obvodu, vypáčit dveře kanceláře. Z kanceláře měl spolu s 22letým mužem (nyní ve vazbě) odcizit příruční pokladnu s finanční hotovostí ve výši 33 500 korun. Z kanceláře měli odcizit i razítka. Celková škoda způsobená tímto skutkem přesáhla 51 000 korun.
Na křižovatce ulic Rudná a Výstavní měl podezřelý spolu se stejně starým spolupachatelem a 22letým obviněným obestoupit 19letého mladíka. Jeden z pachatelů přistoupil k oběti zezadu a udeřil ji do levé ruky, ve které držela mobilní telefon. Poškozený však mobil svíral pevně a odmítl jej vydat. Pachatelé se proto telefon snažili mladíkovi vytrhnout násilně, počali se přetahovat. Vzhledem k tomu, že muž telefon odmítal vydat a držel jej pevně, pachatel jej kousl do ruky, ve které předmět držel.  Pachatelům se tímto způsobem podařilo telefon odcizit, z místa činu utekli. Napadený muž byl ošetřen lékařem. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na 4 000 korun.
Dalšího muže, tentokrát ve věku 23let, obestoupila trojice pachatelů ve věku 14, 15, 22 let, dne 3.11.2008, v době kolem 16.00 hodin, na tramvajové zastávce „Český dům“ v Ostravě-Vítkovicích. Muže  zatlačili do prostoru pod mostem k pilíři, napadený se bránil, utržil však několik úderů pěstí do obličeje. Dva pachatelé oběť drželi, třetí ji „šacoval“. Když se napadený začal znovu bránit, znovu byl zbit. Útočníci odcizili nejen peněženku s doklady, ale též tašku s notebookem. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši 55 000 korun, zranění obličeje a ruky si vyžádalo ošetření na traumatologii.
Poslední, desátý skutek, měl chlapec spáchat dne 22.1.2009, kolem 13.25 hodin v Ostravě-Vítkovicích. 13letému chlapci, který se vracel ze školy, se pachatel pokusil vytrhnout z ruky mobilní telefon, po klasickém dotazu „kolik je hodin“. Chlapec vyndal mobilní telefon z kapsy, aby se podíval na požadovaný údaj, útočníkovi se záměr vytrhnout telefon nezdařil. Oběť proto opakovaně udeřil pěstí tak intenzivně, až upadla na zem. Poté „dosáhl svého“, telefon napadenému vytrhl z ruky a utekl. Škoda byla stanovena ve výši 8 500 korun, napadený nebyl naštěstí zraněn. Věc oznámil policistům chlapcův dědeček. Potvrdila se teze „pachatel se vrací na místo činu“, neboť později policisté pátrali na místě činu a jeho okolí, mladík se po zaregistrování policejní hlídky chtěl vzdálit od skupinky dalších osob, byl však díky svědectví poškozeného zajištěn a eskortován do diagnostického ústavu. Odcizený mobilní telefon policisté zajistili v bazaru.
Dospělému pachateli by za trestný čin loupeže hrozil trest odnětí svobody až na deset let.


.

vytisknout  e-mailem