Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravsko o víkendu a dnes - 24.8.2009

"Prospal loupež!" a další události z Ostravy 

 

Rychlá navigace v článcích:
"Prospal loupež!", "Za odcizení hodinek mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let", "Díky pečivu za mříže?!", "Spadl z lešení", "Za volantem tahače pod vlivem?",  "Prázdninové ráno v herně", Opilý proti své vůli, Útok na zastávce, Řemeslník?,Poškodil služební vůz!
 

---------------------------------------------------------por. Bc. Gabriela Holčáková--------------------------------------
"Prospal loupež!"
      Dne 19.8.2009, kolem 02.50 hodin, vstoupil  do baru v Ostravě-Zábřehu  neznámý podezřelý, na 25letého  zaměstnance měl namířit krátkou střelnou  zbraň a pod
pohrůžkou  zastřelení měl požadovat vydání peněz. V obavě o život  měl poškozený vydat zhruba 109 000 korun. Peníze měl barman  vložit do  sportovní  tašky, kterou rovněž podezřelý  požadoval. Následně stále pod  pohrůžkou zbraně měl  podezřelý oběti přikázat, aby si lehla na podlahu baru.  Muž  měl také přikázat barmanovi, aby ihned nevolal policii.  Z místa činu pak  neznámý odešel. Po celou dobu loupeže  měl u baru spát 59letý host.
     Přivolaní  policisté vzhledem k okolnostem a  nebezpečnosti jednání ozbrojeného  pachatele, který neváhal verbálně hrozit  zastřelením oběti, okamžitě  zahájili rozsáhlé prověřování. Proběhlo ohledání  místa  činu, zajištění stop, na místo byl přivolán psovod se  psem.  Kriminalisté pokračovali operativním způsobem prověřování  a byli úspěšní,  vytipovali 39letého muže z Karvinska.  Podezřelý muž se k činu doznal, jako  "zbraň" si měl zakoupit  hračku podobající se krátké střelné zbrani a  činem  získané  peníze měl při běhu Ostravou ztratit. 
      Společensky  nebezpečné jednání pachatelů, jenž ke spáchání skutku  užijí zbraně, jsou  kriminalisty vždy detailně prověřovány  s nasazením všech sil, prostředků i  vhodných metod.  V mnoha případech oběť při pohledu na věrohodnou maketu  nepozná, že nejde o pravou zbraň. I pohled do hlavně krátké  střelné zbraně -  zdařilé dětské hračky imitující střelnou  zbraň, může ve svém důsledku  znamenat následek na psychice  nic netušícího poškozeného.
       Jsou-li při  loupežích  v Ostravě použity krátké střelné zbraně, jde naštěstí většinou  o  makety či hračky, zřídkakdy jsou použity plynové pistole. 
Policejní  komisař sdělil dne 21.8.2009 muži obvinění pro trestný čin  loupež a podal  podnět k jeho vzetí do vazby. Na pachatele  trestného činu loupež pamatuje  trestní zákon trestem  odnětí svobody až na deset let.  

"Za odcizení hodinek mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let" 
      K dalšímu skutku loupeže došlo dne 21.8.2009, kolem 23.00 hodiny,  před vestibulem nádraží v Ostravě-Přívozu. 57letého  muže tzv. bez  domova, sedícího na lavičce v prostoru  zastávky, měl na zem povalit  podezřelý muž, přikleknout  a snažit se jej prohledat. Oběť se snažila ataku  bránit, podezřelý  měl muži proto strhnout z ruky hodinky, jejíž cena byla  předběžně vyčíslena  na asi 250 korun. Po zmocnění se hodinek měl podezřelý z  místa činu  odejít. Poškozený se zvedl a šel do vestibulu nádraží, kde  potkal  hlídku policistů Oddělení železniční policie a doprovodu  vlaků  Krajského ředitelství policie Severomoravského  kraje. Policisté okamžitě  zareagovali, po podezřelém  muži pátrali a krátce po činu jej poblíž zastávek  tramvají  na náměstí Svatopluka Čecha zadrželi. U 37letého muže  z Ostravy  byly nalezeny nejen odcizené hodinky, ale také  tzv. boxer a nůž.   
       Orientační  dechová zkouška detekovala  u muže hodnotu 1,9 promile alkoholu a byl umístěn  k vystřízlivění  na protialkoholní záchytnou stanici.  
      Trestní  stíhání  podezřelého muže zahájil policejní komisař dne 22.8.2009 a rovněž  podal podnět ke vzetí obviněného do vazby. Muž byl v minulosti odsouzen  pro  trestný čin loupež. V současnosti obviněnému hrozí  trest odnětí svobody až  na deset let.
 
       Oba případy  loupeží naštěstí skončily bez zranění  poškozených.
  
"Díky pečivu za mříže?!"
       Sdělení podezření pro trestný čin krádež si vyslechl formou  zkráceného přípravného řízení 19letý muž. Dne 22.8.2009,  kolem 09.00 hodin,  měl muž v jednom z ostravských obchodních  center sníst jeden kus pečiva a  bez zaplacení částky  12,50 korun projít prostorem pokladen. Bdělé  ostraze prodejny  však toto stravování bez zaplacení neuniklo. V průběhu  prověřování bylo  zjištěno, že muž byl v posledních třech letech odsouzen za  obdobný majetkový trestný čin (konkrétně krádež)  k alternativnímu trestu  obecně prospěšných prací. Trest  však v plném rozsahu nevykonal. Muži hrozí  trest odnětí  svobody až na dvě léta.
 
 "Spadl z lešení"
        Okolnosti pádu 22letého muže z lešení na stavbě v Ostravě-Hrabůvce  prověřují  ostravští policisté. Následkem pádu dělníka  z lešení mezi čtvrtým  a pátým patrem bylo dosud nezjištěné  zranění. Muž byl z místa převezen  rychlou záchrannou  službou do nemocnice.  
       Policisté ve věci zahájili  úkony  trestního řízení pro trestný čin ublížení na zdraví,  provedli hledání  místa činu, byla provedena první podaná vysvětlení  osob. 
  
"Za volantem tahače pod vlivem?"
       Policisty  Obvodního oddělení policie Ostrava-Poruba 2 "zaujal"  zvláštní způsob  jízdy řidiče tahače zn. Volvo s návěsem, který na ulici  Martinovské  v Ostravě-Porubě dne 21.8.2009 nerespektoval dopravní značení  (V  13a - šikmé rovnoběžné čáry, vyznačují plochu,  na niž je zakázáno  vjíždět..). Po zjištění přestupku  policisté řidiče zastavili krátce po 07.00  hodině ranní. Při  silniční kontrole však bylo zjištěno, že muž řídil tahač  s  návěsem, opatřené slovenskými registračními značkami,  zřejmě ovlivněn  alkoholem. Orientační dechová zkouška  vykázala hodnotu 0,64 promile  alkoholu.
      Po zhruba deseti  minutách byla při opakované orientační dechové  zkoušce  zjištěna hodnota 0,65 promile alkoholu. 55letý řidič,  cizinec,  policistům sdělil, že večer vypil několik dvanáctistupňových  piv.  
     Řidič zaplatil uloženou kauci ve výši 10 000  korun a přestupek  proti bezpečnosti a plynulosti provozu  na pozemních komunikacích bude  projednán příslušným  správním orgánem.  
 
 "Prázdninové ráno v herně"
        I druhý případ prověřují a zjistili jej policisté Obvodního  oddělení  policie Ostrava-Poruba 2. Hlídka zaregistrovala  dne 20.8.2009, kolem 08.30  hodin, v jedné z porubských  heren dvě dívky a mladíka. Děvčata hrála na  výherních automatech  a na výzvu policistů k prokázání totožnosti shodně  uvedla,  že u sebe nemají doklad totožnosti. Policisté následně  zjistili, že  jde o 19letého mladíka, 16letou dívku a  třetí dívka si až po opětovných  dotazech k uvedení  identifikačních údajů ke zjištění totožnosti náhle  "vzpomněla",  že má u sebe občanský průkaz. I třetí návštěvnici  herny bylo  pouhých šestnáct let.
        Z přestupku  je podezřelý 25letý muž, který má  být odpovědný za kontrolu  a dodržování zákazu hry na výherních automatech  osob  mladších 18 let a hře mladistvých nezamezil. Věc byla  nejen oznámena k  projednání přestupku na příslušný  úřad městského obvodu, ale byl vyrozuměn  také orgán sociálně právní  ochrany dětí. 
---------------------------------------------------------por. Bc. Gabriela Holčáková--------------------------------------

Opilý proti své vůli
       Čtyřech trestných činů se dne 23. 8. 2009 v brzkých ranních hodinách dopustili dosud neznámí pachatelé.
Ti, u výtahu v jednom z vchodů panelového domu na ulici Františka Hajdy v Ostravě Hrabůvce, přistoupili k osmapadesátiletému muži z Hrabůvky. Toho nutili, aby s nimi šel konzumovat alkoholické nápoje, což ze strachu učinil. Následně všichni společně, v objektu základní školy na ulici J. Kotase, konzumovali zakoupenou vodku. Poškozený po nějaké době usnul, probudil se zhruba po třech hodinách a začal zjišťovat, co všechno mu chybí. Pachatelé mu odcizili peněženku, hotovost, osobní doklady, čtyři platební karty, dva mobilní telefony, klíče od bytu a vozidla, ze kterého bylo posléze odcizeno autorádio, dvě nabíječky na mobil a firemní dokumenty. Celková škoda činí 11 900 korun.
Pachatelé se dopustili trestných činů, omezování osobní svobody, krádeže, neoprávněného držení platební karty a útisku. Za tyto trestné činy zákon stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.

Útok na zastávce
     Ostravští kriminalisté zahájili trestní stíhání dvaadvacetiletého mladíka z Ostravy Zábřehu.
Na tramvajové zastávce „Karpatská“ v Ostravě Zábřehu došlo k trestným činům ublížení na zdraví a výtržnictví. Stalo se tak 22. 8. 2009 v jedenáct v noci. Výše uvedený mladík nejdříve požádal pětadvacetiletého muže o cigaretu.  Poté co byl odmítnut s tím, že si má jít kuřivo koupit, se na muže vrhl. Chytil jej za mikinu a přetáhl mu ji přes hlavu. V dalším útoku mu bylo zabráněno přítomnými osobami. Ovšem již po chvíli útočník opět řádil. Začal mu nadávat a opět jej fyzicky napadl. Opakovaně jej udeřil pěstí do obličeje, poté do něj ještě kopl kolenem. Pokračoval údery čelem do tváře a na závěr mu strčil prsty do pusy a tahal ho za tvář. Po celou dobu na něj křičel, že neví s kým má tu čest, že o něm ještě asi neslyšel.
Mladý „hrdina a bijec“ způsobil poškozenému zlomeniny nosních kůstek, tržné rány v ústech a podlitiny v obličeji. Poškozený byl ošetřen na Traumatologické ambulanci Městské nemocnice. Na místo ihned dojely dvě policejní hlídky, avšak pachatele již na místě nezastihli. Zadrželi jej až policisté dopravního inspektorátu, na ulici Jugoslávské.
      Mladému pachateli hrozí za výše uvedené trestné činy trest odnětí svobody až na dva roky.

Řemeslník?
      Škodu za 219 000 korun způsobil neznámý pachatel čtyřiapadesátiletému muži z Ostravy Svinova.
Stalo se tak o uplynulém víkendu ve Svinově. Pachatel vnikl po přestřižení drátěného plotu na soukromý pozemek. Vypáčil dřevěné okno unimobuňky a vloupal se dovnitř. Poté již jen kradl. Ze skladu odcizil rychlovrátek, vrtací kladivo, pokosovou pilu, motorovou pilu, nivelační přístroj, teodolit a rozbrušovačku.
    Za trestný čin krádeže stanoví trestní zákon v tomto případě trest až tři roky odnětí svobody.

 Poškodil služební vůz!
       V Ostravě Radvanicích na křižovatce ulic Těšínské a Vardasovy docházelo dne 22. 8. 2009 k rušení veřejného pořádku.
 Krátce před půlnocí přijeli tuto událost vyřešit policisté z oddělení v Kunčicích. To se zřejmě nelíbilo jednadvacetiletému mladíkovi z Radvanic, který hlídce poškodil služební „oktávku „. Úderem rukou způsobil na kapotě vozidla promáčknutí. Způsobil škodu za 3 000 korun a bude se zpovídat z přestupku proti majetku.
      Sankcí za toto protiprávní jednání je pokuta do výše 15 000 korun.

 

vytisknout  e-mailem