Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravsko v pátek - 4.9.2009

“Počtář”, „Zadržel nezvaného“ 

“Počtář”
      Sdělení obvinění pro provinění loupež, vydírání a krádež si vyslechl dne 3.9.2009 17letý mladík. Trestní stíhání bylo zahájeno pro čtyři skutky. K prvnímu došlo 4.7.2009, kolem 17.15 hodin, v Ostravě-Porubě na Opavské ulici. Obviněný měl přistoupit ke dvěma čtrnáctiletým chlapcům a vyzvat je k vytažení věcí z kapes a  jejich vydání. Jeden z poškozených to však odmítl a věci si dával zpět do kapes. Obviněný měl následně vytáhnout železnou tyč, tzv. teleskop, a s výhrůžkou, že pokud nevydá peníze než napočítá do čtyř, použije tyč nebo pěsti. Díky této bezprostřední pohrůžce násilím měl mladík získat „celých“ třicet korun.
      I další tři skutky byly spáchány v Ostravě-Porubě. Kolem 18.15 hodin, dne 16.7.2009, na ulici 17. listopadu (v prostoru zastávky) měl obviněný nejprve sdělit 11 a 14letému chlapci, aby přešli na druhou stranu. Na místě se pak mladík zeptat, kolik je hodin a mladšímu chlapci měl jeho telefon vytrhnout z ruky. Na výzvy k vrácení přístroje neměl podezřelý reagovat a s odůvodněním, že mu jede tramvaj utéci, následně odjet tramvají z místa.
I ve třetím případě se mělo počítat. Tentokrát spolu s výhrůžkou zaznělo číslo deset. Ke skutku došlo dne 25.7.2009, kolem 10.15 hodin, na ulici V Závětří. Mladík měl po 12letém chlapci vyžadovat vydání všech věcí z kapes. Po odmítnutí oběti měl podezřelý vytáhnout nůž, s hrozbou pořezání nožem měl výzvu zopakovat a vydání věcí stanovit dobu, než napočítá do deseti. Nožem měl mladík mířit nejprve na čelo oběti, později na její břicho, a to vždy z velmi malé vzdálenosti. Chlapec z kapsy vytáhl bankovku v nominální hodnotě 500 korun, kterou původně dostal k zakoupení dárku. S penězi pak měl podezřelý z místa utéci.
      V posledním případě měl mladistvý využít momentu překvapení, kdy se 17letý mladík podíval na mobilní telefon, aby zjistil aktuální čas. Opět měl podezřelý telefon vytrhnout poškozenému z ruky a z místa utéci. K události došlo dne 31.7.22009, kolem 11.10 hodin, na Bulharské ulici.
Při protiprávním jednání podezřelého naštěstí nedošlo ke zranění osob, škoda na majetku byla předběžně stanovena na zhruba 11 700 korun. V současnosti je mladistvý dále stíhán pro provinění padělání a pozměňování peněz.
Za trestný čin loupež hrozí dospělému pachateli trest odnětí svobody až na deset let.

„Zadržel nezvaného“
       Krátce po činu zadržel v Moravské Ostravě na Místecké ulici, dne 22.8.2009, podezřelého muže 27letý majitel vozidla. Poškozený projížděl dalším vozidlem kolem svého zaparkovaného vozidla zn. Škoda Felicia a spatřil, že v jeho vozidle sedí cizí muž. Za felicií proto zastavil, mezitím měl neznámý muž z auta vystoupit a dát se na útěk i s věcmi, jenž byly původně ve vozidle. I přes to, že neznámý  měl držet v ruce také nůž, běžel za ním poškozený a po několika desítkách metrů jej dostihl a zadržel. Podezřelý se pak měl opakovaně, nicméně neúspěšně, snažit muže udeřit dlaněmi do oblasti hrudníku. Neznámému se ale mělo podařit udeřit poškozeného do ruky a způsobit mu tak drobné poranění prstu, jenž bylo ošetřeno lékařem. Z vozidla měl podezřelý odcizit odnímatelnou zásuvku s uschovaným čelním ovládacím panelem autorádia tzv. tatrankou.
       V průběhu prověřování policisté zjistili, že muž je podezřelý celkem z 9 skutků majetkového charakteru. Ke krádežím došlo v době od 12.7.2009 do 22.8.2009, osmkrát v Moravské Ostravě, poprvé v Ostravě-Mariánských Horách. Škoda na majetku dosáhla několik desítek tisíc korun. Muž policistům vydal také nůž a pákové nůžky, které byly zajištěny. Muž se specializoval nejen na jízdní kola, ale také měl vnikat do objektů firem v Moravské Ostravě, z nichž pak měl odcizit různé věci. Ve čtyřech případech měl 25letý muž po předchozím násilném odstranění zámku (jisticího lanka či řetízku) odcizit čtyři horská kola. Jejich majitelé je ve všech případech připevnili jistícím mechanismem ke stojanu, zábradlí či jinému pevnému předmětu. Způsobená škoda, jež vznikla odcizením jízdních kol, byla ve čtyřech případech předběžně vyčíslena na zhruba 60 000 korun.
        V dalších čtyřech případech měl podezřelý vniknout do objektů firem a odcizit finanční hotovost, boty, čtyři barely s pivem...V jedné z prodejen si měl k poškozeným dveřím připravit zabalený televizor, který však později neměl odcizit.
Policejní komisař muži sdělil obvinění pro trestný čin krádež (i ve stadiu pokusu) a hrozí mu tak trest odnětí svobody až na tři léta. Muž se ke svému protiprávnímu jednání doznal, trestní stíhání je vedeno na svobodě.

vytisknout  e-mailem