Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravský gentleman silnic

Historicky druhé ocenění titulem Gentleman silnic proběhlo v Ostravě dne 14. července 2009. 

 

      Historicky druhé ocenění titulem Gentleman silnic proběhlo v Ostravě dne 14. července 2009. Pan Július Adámy, je v pořadí již třetím ostravským „Gentlemanem silnic“, neboť dne 25. listopadu 2008 získali tento titul rovnou dva muži z Ostravy. Pan Petr Bystrianský a Aleš Matoga byli oceněni za svou okamžitou reakci, nerozmýšleli se ani chvíli. Poté, co uviděli vozidlo havarované a ponořené ve vodě Ostravice, se oba okamžitě vrhli na pomoc v seatu uvězněné řidičce. Zmíníme-li další statistická data, můžeme říci, že projekt Gentleman silnic probíhá v České republice již pátým rokem a pan Adámy se stal v pořadí již třiapadesátým oceněným. Společný projekt České pojišťovny a Policie ČR, Gentleman silnic, začínal také v Moravskoslezském kraji a první titul byl udělen muži, který rovněž zachraňoval zraněného muže z hořícího vozidla. Tak jako hrála významnou roli v prvním případě voda, v druhém ostravském případě to byl oheň.
     Dne 18.10.2008 v 02.50 hodin řídil  38letý muž z Ostravy-Mariánských Hor, motorové vozidlo zn. Škoda Felicie Combi. V místě zvaném „Josefovský kopec“ na silnici č. I/11 (ve směru od Hrabyně na Velkou Polom), mělo řidiče škodovky po vyjetí na horizont oslnit protijedoucí vozidlo. Řidič však pravděpodobně díky rychlosti i vlivem alkoholu jízdu nezvládl, strhl řízení vozidla a uvedl jej do smyku. Vozidlo přejelo do protisměru mimo komunikaci, kde narazilo do stromu a zůstalo převrácené na střeše. Děj zkázy dokonal oheň, vozidlo totiž následně začalo hořet a bylo zcela zničeno požárem.
      Ve vozidle byl v tu chvíli bohužel také 20letý spolujezdec, stopař. Mladík utrpěl při havárii lehká zranění hlavy a ruky, která si vyžádala měsíční pracovní neschopnost. Řidič i spolujezdec byli z místa nehody převezeni do nemocnice. Orientační dechová zkouška u řidiče vykázala pozitivní výsledek, 1,86 promile alkoholu. Rozborem vzorku biologického materiálu řidiče pak bylo zjištěno, že muž měl v době řízení v krvi min. 1,54 g/kg alkoholu. Policejní komisař muže obvinil z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V letošním roce byl řidič odsouzen Okresním soudem Opava  k trestu odnětí svobody v délce osmi měsíců, výkon trestu byl podmíněně odložen (délka zkušební doby byla stanovena v délce 18 měsíců). Dále byl muži uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu 30 měsíců.
Pan Adámy řídil ve výše uvedené době vozidlo taxislužby směrem na Opavu. V pravém silničním příkopu uviděl hořící vozidlo, okamžitě zastavil a běžel s hasícím přístrojem pomoci. V hořícím autě uviděl dvě osoby, které křičely, aby je někdo vytáhnul. Dnem hasícího přístroje proto rozbil okna a začal hasit oheň. Řidič vozidla se v té době dostal z vozidla ven. Následně u vozidla zastavili dva další muži, ve věku 25let, kteří pomohli s vyproštěním spolujezdce.  Zachránce, pan Adámy, však posléze pomohl i svědeckou výpovědí. Řidič se zpočátku nechtěl doznat k řízení vozidla, muže proto identifikoval jako řidiče.
      20letému spolujezdci z felicie ujel poslední spoj z Opavy do Ostravy a protože nechtěl čekat, vydal se zkusit štěstí „stopováním“. Nicméně až později se ukázalo, že štěstí opravdu měl. Poté, co v Opavě nastoupil do škodovky, za několik minut došlo k havárii vozidla a požáru. Nebýt odvážného a rozhodného pana Adámyho, příslovečné štěstí by se k muži odvrátilo zády.
Pan Adámy převzal z rukou vedoucího Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Ostrava, plk. Mgr. Radovana Vojty, certifikát. Plk. Mgr. Vojta poděkoval oceněnému za jeho rychlou i účinnou pomoc při nehodě. Vyjádřil také přání, aby takových lidských vzorů přibývalo. Rozhodnost i obětavost budou „Gentlemanovi“ připomínat i značkové hodinky Certina, které předal ředitel ostravské pobočky České pojišťovny, Ing. Petr Musil. Pan ředitel zmínil, že předával ocenění i prvnímu Gentlemanovi silnic a tento titul je jeho jubilejní, pátý. Při pohledu na několikaročního přítomného syna pana Adámyho si Ing. Musil přál, aby se chlapec „potatil“ a šel v otcových šlépějích. Nevyloučil proto, že v budoucnu předá ocenění také chlapci, za obdobný čin hodný následování.
      Pan Adámy sdělil: „nerozmýšlel jsem se a šel jsem pomoci. Udělal bych to znovu. Až později mi došlo, že to nemuselo dobře skončit, vždyť auto následně při požáru explodovalo. Navíc kolem projelo minimálně sedm dalších aut bez povšimnutí nebo nabídky pomoci. Nemám rád podnapilé řidiče“. Perličkou na závěr byl bezprostřední dotaz malého synka pana Adámyho „tati, už půjdeme domů?“. 

Fotogalerie z uvedené akce ZDE. Videozáznam z uvedené akce naleznete ZDE.

Historický první ocenění titulem Gentleman silnic naleznete ZDE

 

vytisknout  e-mailem