Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravský infoservis - 12. 10. 2009

„Z místa se snažil utéci, měl ztratit i botu“; Zcizené zlato 

„Z místa se snažil utéci, měl ztratit i botu“
 
Touha uniknout „spravedlnosti“ pravděpodobně přiměla dne 11.10.2009, kolem 09.15 hodin, 25letého muže běžet z místa činu tak, že cestou měl dle poškozeného ztratit dokonce botu. Policisté spatřili na ulici Mlýnské nejprve muže, který se snažil schovávat za zaparkovaná vozidla. Poté, co však uviděl policejní hlídku, dal se na útěk. Nicméně dobré fyzické kondici „mužů zákona“ nemohl konkurovat a na ulici Milíčova byl podezřelý dostižen a zadržen policisty. K zakročující hlídce však doběhl také muž, který sdělil, že mu podezřelý rozbil okno vozidla a odcizil z auta věci. K policistům zamířil také další muž, který uvedl, že podezřelého viděl v napadeném vozidle, na místě řidiče. Podezřelého chtěl zadržet, ale ten mu utekl přes dveře spolujezdce.
54letý poškozený pak uvedl, že slyšel z venku hluk, proto se podíval z okna. Viděl cizího muže, který vystupoval z jeho vozidla zn. Citroën Berlingo a to dveřmi u spolujezdce vpředu. Spatřil také 56letého souseda, kterému nebylo protiprávní jednání podezřelého lhostejné a snažil se muže zadržet. Ten se mu však vysmekl a dal na útěk, přičemž měl dokonce ztratit botu a utíkat dál směrem k Nádražní ulici po ulici Mlýnské. Poškozený zjistil, že jeho vozidlo má rozbité přední okno a schází v něm spousta věcí. Konkrétně například dva páry ponožek, golfová rukavice, kraťasy, CD nosiče, antiradar, pět tužek i plyšový pes. Odcizené věci podezřelý vydal policistům.
V průběhu prověřování policisté zjistili, že muž je také podezřelý z dalších trestné činnosti v Moravské Ostravě. Dvakrát měl rozbít okna vozidel zn. Škoda Octavia a Renault Clio, načež měl odcizit například 150 ks vizitek, lepidlo, autorádio. Předběžný souhrn škody znamená částku přesahující zřejmě 20 000 korun.
Dále policisté zjistili, že muž byl v minulosti odsouzen pro obdobnou trestnou činnost a z výkonu trestu se vrátil teprve na konci letošního srpna.
Policejní komisař 25letému muži sdělil obvinění pro trestné činy krádež, poškozování cizí věci a neoprávněné držení  platební karty. Viníkovi hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

por. Bc. Gabriela Holčáková

 Zcizené zlato


Ostravští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř mužů z Ostravy pro spáchání trestného činu krádeže.
Muži ve věku 32, 29, 19 a 34 let jsou obviněni ze spáchání trestného činu krádeže, který měli společně spáchat v noci z 27. 7.  na 28. 7. 2009. Muži onen večer trávili společně v jedné z heren v centru Ostravy. V momentě, kdy prohráli všechny peníze se rozhodli, že navštíví nedalekou zastavárnu, vyloupí ji a lup si rovným dílem rozdělí.
Muži si rozdělili role. První z nich měl rozbít přízemní okno zastavárny a poté odejít hlídat na roh přilehlé ulice. Další dva měli zabavit obsluhu blízké herny tak, aby si krupiérky nevšimly čehokoliv podezřelého. Poslední člen skupiny měl pak nejdůležitější roli. Měl rozbitým oknem vlézt dovnitř a odtud odcizit vystavené zboží. Jak se domluvili, tak i učinili. Každý z mužů se své role zhostil dokonale. Po pěti minutách bylo po akci. Muži odcizili puncované i nepuncované zlato v podobě náramků, náušnic, řetízků a náušnic. Vše v celkové hodnotě 317 820 korun! 
Po činu se všichni muži vydali na blízkou tramvajovou zastávku a odjeli ve směru do Přívozu. Druhý den muži zlato, neznámo kde, prodali za 50 000 korun. Získané peníze si rovným dílem rozdělili.
Intenzivním šetřením ostravských policistů bylo ujištěno, že muži byli ještě před činem kontrolováni v blízkosti místa činu strážníky Městské policie Ostrava. Dále byly prohlédnuty videozáznamy z kamer, na kterých bylo jasně zaznamenáno trestní jednání výše uvedených mužů. Všichni muži byli poté předvedeni a k případu vyslechnuti.
Všem čtyřem hrozí až tříletý trest odnětí svobody

por. Mgr. Petr Svoboda


 
 

vytisknout  e-mailem