Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravský infoservis - 22. 6. 2009

Nelegální výběr; Zahradník?; Okradení v hypermarketu; Odpolední loupež 

Nelegální výběr

Dne 21. 6. 2009 ve 20.30 hodin, byl policisty z obvodního oddělení v Hrabůvce zadržen osmnáctiletý mladík.

Hlídka byla vyslána na ulici Mjr. Nováka v Ostravě Hrabůvce, kde ji kontaktoval třiadvacetiletý oznamovatel. Ten hlídce sdělil, že zde zaparkoval své vozidlo a šel si společně s kamarádkou koupit hamburger. Po příchodu zpět k vozidlu však zjistil, že automobil má rozbité zadní pravé okno. Z auta zmizela kabelka s osobními doklady, platební kartou, mobilním telefonem a dalšími písemnostmi. Majitel postrádal též mikinu. Policisté se ihned vydali na prověřit okolí a pátrali po neznámém pachateli.  Po chvíli si u bankomatu na ulici Dr. Martínka povšimli mladíka, který měl na hlavě kapuci, na očích sluneční brýle a zjevně se pokoušel o výběr peněz. Mladík po spatření hlídky zazmatkoval. Nejdřív udělal dva rychlé kroky, ihned se však k bankomatu vrátil. Policisté neznámého muže vyzvali k prokázání totožnosti a k ukázání platební karty. Mladík hlídce vyhověl a ukázal platební kartu. Ta, dle jména, patřila poškozené, kamarádce oznamovatele. Z tohoto důvodu byl mladý muž na místě zadržen pro podezření z trestného činu neoprávněného držení platební karty. Na obvodním oddělení u něj byl při osobní prohlídce nalezen občanský průkaz. Z něj policisté zjistili, že se jedná o osmnáctiletého muže z Hrabůvky.

Mladíkovi hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Zahradník?

Neznámý pachatel se v noci z 20. 6. 2009 na 21. 6. 2009 vloupal do zahradnictví ve Slezské Ostravě.

Pachatel na cizí pozemek vnikl po překonání dvoumetrového ostnatého oplocení. Zde z přední části skalky vytrhal 17 šlechtěných jehličnanů. Dále z pařeništních boxů odcizil 200 skalniček – Netřesku ,červeného zbarvení a 20 sazenic karafiátu.
Poškozenému, osmašedesátiletému muži, pachatel způsobil škodu ve výši 20 000 korun. Za trestný čin krádeže hrozí pachateli až dvouletý trest odnětí svobody.

Okradení v hypermarketu

V jednom z hypermarketů v Ostravě Hrabové došlo dne 21. 6. 2009, o půl šesté odpoledne, k trestnému činu krádeže.

Zaměstnanec bezpečnostní agentury,  přivolal policisty, neboť si  povšiml, jak mladá žena v bílé košili a krátkých riflových kalhotách, odcizila kabelku z nákupního vozíku jiné ženy. Poté měla podezřelá odejít na parkoviště před obchodním centrem. Zde už ji spatřili i policisté na bezpečnostních kamerách. Ihned se za mladou ženou vydali. Po krátkém pronásledování byla podezřelá zadržena nedaleko obchodního centra. V době zadržení již však neměla zcizenou kabelku u sebe. Odhodila ji totiž, když zjistila, že je pronásledována. Nepozorné majitelce odcizila společně s kabelkou osobní písemnosti, doklady, klíče, mobilní telefon, platební kartu, léky a finanční hotovost ve výši 350 korun.
Dvaadvacetiletá žena z Ostravy Přívozu je podezřelá z trestných činů krádeže a neoprávněného držení platební karty, za které ji hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Odpolední loupež

Dne 21. 6. 2009 krátce po třetí hodině odpolední došlo, před jedním z obchodních center v Porubě, k loupežnému přepadení.

To spáchali dva muži (23 a 22 let), kteří již byli za stejný trestný čin v minulosti odsouzeni. Jeden z pachatelů přiběhl k pětaosmdesátileté ženě a uchopil ji za pravou ruku, ve které držela nákupní tašku. Statečná seniorka však o svůj majetek přijít nechtěla, proto se důrazně bránila. Svou tašku neupustila, proto ji jeden z pachatelů tělem srazil k zemi. Při tom se poškozená uhodila do hlavy. Poté již odpor ženy ochabl a pachatel jí tašku z ruky vytrhl a i s lupem utekl směrem k parkovišti. Zde již, v přistaveném osobním vozidle Renault Laguna, čekal druhý z pachatelů a oba společně z parkoviště odjeli směrem na Hlučín. V nákupní tašce měla žena uloženou peněženku s 650 korunami, mobilním telefonem, doklady a jinými osobními písemnostmi. Po příjezdu do Hlučína pachatelé tašku s nepotřebnými věcmi odhodili do trávy a vydali se směrem do centra Ostravy. 
Mezitím již však bylo operačním důstojníkem po vozidle vyhlášeno pátrání. O něm dobře věděla i hlídka pohotovostního a eskortního oddělení, která vozidlo zastavila poblíž Dolu Odra v Ostravě Přívoze. Jelikož muži v zastaveném autě přesně odpovídali popisu pachatelů, byli policisty na místě  zadrženi, pro podezření ze spáchání trestného činu loupeže. Poté byla na místo přivolána hlídka z obvodního oddělení Poruba 2. Pachatelé byli převezení na zmíněné oddělení. Ještě před tím však policisté s jedním pachatelů odjeli zpět do Hlučína, kde nalezli a vyzvedli odhozenou tašku.
Na oddělení se poté dostavili kriminalisté, kteří si celý případ převzali.
Oběma mladým pachatelů hrozí za trestný čin loupeže až desetiletý trest odnětí svobody.
 

vytisknout  e-mailem