Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravští "nej" policisté

MŘP Ostrava - Městské ředitelství policie Ostrava ocenilo své nejlepší policisty i zaměstnance za rok 2012. 

Naši „nej“ roku 2012

       Již poosmé ocenilo vedení Městského ředitelství policie Ostrava naše nejlepší policisty i zaměstnance. Ocenění se však dostalo i odvážnému muži, který zpacifikoval muže ozbrojeného sekyrou nebo policistům, kteří zasahovali při požáru a včasnou evakuací následně bezesporu zamezili dalším následkům. Jako v předchozích letech proběhla slavnostní akce v Divadle loutek Ostrava dne 14. 2. 2013. Šesti nominovaným byla udělena medaile ředitele Městského ředitelství policie Ostrava.
      Ocenění z rukou plk. Mgr. Reného Dočekala, plk. Mgr. Radovana Vojty a plk. Mgr. Ing. Miloše Poloczka převzalo 25 nejlepších ostravských policistů za rok 2012 z jednotlivých organizačních článků – obvodních oddělení, oddělení hlídkové služby, dopravního inspektorátu i oddělení obecné či hospodářské kriminality. Poděkování se dostalo také 3 nejlepším občanským zaměstnankyním ostravské policie.
Medaili za „čin roku 2012“ převzali rovnou dva policisté Obvodního oddělení Ostrava-Zábřeh, nstržm. Renata Vémolová i nstržm. Jakub Mrozowski a to za včasný zákrok při požáru domu.
       Plk. Dočekal poděkoval také odvážnému Janu Jaškovi, který získal za „příkladný občanský čin roku“ a bezpochyby odvrácení mnohem závažnějšího následku, medaili ředitele Městského ředitelství policie Ostrava. Oceněný v červenci roku 2012 odzbrojil muže ohrožujícího sekyrou pracovníky bezpečnostní služby jednoho obchodního centra. Janu Jaškovi poděkoval také primátor Statutárního města Ostrava Ing. Petr Kajnar.
V kategorii „realizace roku“ byli oceněni tři kriminalisté 9. oddělení obecné kriminality ÚO SKPV MŘP Ostrava za vedení vyšetřování závažné trestné činnosti obecného ohrožení, jež média nazvala kauzou ostravský „Breivik.“
      Z rukou plk. Dočekala převzal medaili také plk. Mgr. Petr Čejka, 1. náměstek ředitele věznice Heřmanice.
Dalším poděkováním, a tak trochu jiným dárkem pro oceněné i jejich partnerky či partnery, bylo bezpochyby i divadelní představení „Stepující stonožka.“

 Kategorie „čin roku“ – ocenění nstržm. Jakub Mrozowski a nstržm. Renata Vémolová

      
       Hlídku policistů Obvodního oddělení policie Ostrava-Zábřeh kolem půlnoci (z 2. 5. 2012 na 3. 5. 2012) oslovil na ulici muž. Ten policistům sdělil, že v okně domu, konkrétněji ve třetím patře viděl mihotající se světlo, proto měl podezření, že došlo k požáru. Muž u sebe neměl telefon, a proto měl kontaktovat policisty, které viděl na ulici. Policisté okamžitě doběhli k domu v Ostravě-Zábřehu a zaregistrovali popisovanou událost. V okně domu (ve třetím patře) viděli zář, z druhého okna již vycházel kouř. Okamžitě proto informovali hasiče a na místě začali se záchranou. Snažili se vyrozumět co největší počet obyvatel již „spícího“ domu. Na příjezd hasičů pak v přízemí čekal jeden z obyvatelů, kterého se policistům podařilo kontaktovat. Již při vstupu do domu byl registrován kouř, který sílil postupem k bytu, jenž policisté identifikovali dle zjištěného ohně. Ve třetím patře byla již orientace dosti ztížená právě pro kouř. Dveře bytu byly značně horké, zpoza dveří vycházel na chodbu hustý dým. Policistům se obyvatele bytu nakonec podařilo vzbudit. Za mužem, který dveře otevřel, viděli policisté plameny šlehající ke stropu. Snažili se proto muže dostat ven z bytu, neboť situace byla závažná. Reakcí muže však byla jeho obrana, tvrdil, že byt neopustí, nehoří a že si pouze vaří kávu, zavíral dveře. Situaci bagatelizoval, nereagoval na výzvy policistů. Hlídka na místě okamžitě vyhodnotila situaci, nezbylo než muže zpacifikovat pomocí donucovacích prostředků a zajistit jej. I při této snaze o záchranu jeho života muž verbálně vyhrožoval policistům stížností a zveřejněním informace prostřednictvím internetu. Dále je informoval o tom, že se zasadí o to, aby přišli o zaměstnání. Policisté muže vyvedli před dům. Zakročující policista se snažil vzbudit a informovat, do té doby pokojně spící obyvatele, v co nejkratším čase. Při evakuaci zakročující policistka vyváděla se zakouřeného prostoru obyvatele s dětmi před dům. Evakuovaní lidé nebyli naštěstí zraněni.
       Dechová zkouška zajištěného muže vykázala hodnotu 1,7 promile. Při následném prověřování bylo zjištěno, že k požáru došlo zřejmě v důsledku zahoření potravin na sporáku.

Kategorie „příkladný občanský čin roku“ – Jan Jaško

 
      Dne 30. 7. 2012 kolem 16 hodin došlo v jednom z ostravských obchodních center k trestnému činu. 35letý muž měl se sekyrou v rukou dorazit do obchodního centra a v době jeho běžného provozu měl nástrojem ohrožovat pracovníky bezpečnostní služby. Nebezpečnou manipulaci měl podezřelý doprovázet i verbálními pohrůžkami újmy na životě. Jednoho z poškozených, pracovníka bezpečnostní služby, měl muž pronásledovat a nezasáhnout sekyrou jen shodou náhod. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Sekyrou měl podezřelý způsobit škodu na majetku, když měl poškodit dveře, za nimiž se měl skrýt jeden z poškozených.
     Přítomní měli reagovat křikem v obavách, na situaci zareagoval 31letý zákazník. Svědek po zjištění nebezpečné manipulace se sekyrou, ohrožování zúčastněných, měl podezřelého pronásledovat. Nalezl jej na prodejní ploše obchodního centra, nejprve jej odzbrojil a pak uklidňoval do příjezdu záchranářů a policistů. Policisté muže zadrželi, nato byl záchranáři za asistence policistů převezen do zdravotnického zařízení. Orientační dechová zkouška muže vykázala hodnotu 1,35 promile alkoholu, po lékařském vyšetření byl umístěn k vystřízlivění. Policisté zajistili také sekyru o délce zhruba 80 cm.
      Nicméně nešlo o první „konflikt“ podezřelého muže se zákonem, v minulosti se mohl rovněž dopustit krádeží zboží (potravin) v prodejnách (přestupků proti majetku). Muž se měl ale také chovat agresivně vůči rodičům, policisté tak prověřovali okolnosti přečinu nebezpečného vyhrožování, nicméně rodiče po několika dnech nedali souhlas k trestnímu stíhání syna a tak nezbylo než věc odložit.

Kategorie „realizace roku“ – tři kriminalisté 9. oddělení obecné kriminality ÚO SKPV MŘP Ostrava

        Policisté zjistili informace, které nasvědčovaly nejen možnému protiprávnímu jednání konkrétní osoby, ale také zpočátku nebylo možné vyloučit potencionální nebezpečí pro obyvatele domu v Ostravě-Zábřehu. Pracovali jsme s faktem, že v bytě se může nacházet výbušný systém, který by za určitých okolností mohl být iniciován. Dále nebylo vyloučeno, že muž je ozbrojen. Okamžitě po zjištění klíčové informace, analýze situace, bylo přikročeno k adekvátním opatřením. Policisté spolupracovali s policisty Útvaru odhalování organizovaného zločinu, zásahové jednotky, Útvaru rychlého nasazení, pyrotechnické služby Policejního prezídia, znalci.
        Podezřelý 29letý muž byl zadržen dopoledne 10. 8. 2012 policisty zásahové jednotky a útvaru rychlého nasazení. U sebe měl mimo jiné kuklu a zbraň (plynovou). Při zadržení podezřelého byly použity donucovací prostředky. Vzhledem k informacím, kterými policisté disponovali, bylo přikročeno k evakuaci zhruba 80 osob. Jednalo se o obyvatele sedmipodlažních domu na Jugoslávské ulici, celkem opustili své byty obyvatelé tří vchodů předmětného domu. Místo bylo zajištěno policisty, povoláni byli specialisté Pyrotechnické služby Policejního prezídia. Zákrok probíhal ve spolupráci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, byli povoláni hasiči i asistence záchranářů. Spolu s nasazením dostupných sil byla nasazena i speciální technika (zejména pyrotechnické služby, ale i hasičů). Při zákroku nedošlo ke zranění lidí.
       Po zajištění prostoru došlo k propátrání místa pyrotechniky, kteří v uvedeném prostoru registrovali předmět. Ten byl upraven tak, že mohl imitovat vzezřením nástražný výbušný předmět. Z prvních informací vyplývalo, že jde o těleso, které mohlo v případě iniciace vyvinout teplotu vyšší než dva tisíce stupňů Celsia, hořet několik minut a způsobit rozsáhlý požár. Předmět byl zneškodněn a zajištěn pyrotechnikem. Dále však kriminalisté se specialisty zajistili také stovky nábojů, zbraň, kukly, oděvní součást uniformy, pyrotechniku.
 
 
                                                                                            por. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                                     15.2.2013

FOTOGALERIE Z OCENĚNÍ NEJLEPŠÍCH POLICISTŮ A ZAMĚSTNANCŮ MĚSTSKÉHO ŘEDITELSTVÍ POLICIE OSTRAVA ZA ROK 2012

vytisknout  e-mailem