Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ostravští policisté zvítězili

Mřp - 18.11.2010 Vítězem celostátní soutěže „Cena nejlepší praxe“ se v letošním roce stali policisté Preventivně informační skupiny Ostrava Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.  

Vítězem celostátní soutěže „Cena nejlepší praxe“ se v letošním roce stali policisté Preventivně informační skupiny Ostrava Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Letos byla soutěž vyhlášena policejním prezidentem ČR již popáté, o to cennější jubilejní vítězství je. Nicméně zmínit mohu také fakt, že ostravští policisté se v celostátní soutěži neumístili na vítězných stupíncích poprvé (uspěli i v letech 2007 a 2008). Cena nejlepší praxe je soutěží projektů příslušníků a zaměstnanců Policie České republiky, jejímž cílem je také sdílení nejlepších praxí poskytovaných služeb v působnosti policie.
Na vítězném, prvním místě, se letos umístil projekt Preventivně informační skupiny Ostrava „Nedávejme jim šanci“ aneb bezpečnější chování pachatele odhání! autora por. Mgr. Petra Svobody a členů autorského kolektivu por. Mgr. Kateřiny Šimákové, prap. Martiny Hudecové, por. Bc. Gabriely Holčákové a por. Ing. Tomáše Vlačihy.

Krátce k projektu.

Projekt „Nedávejme jim šanci“ aneb bezpečnější chování pachatele odhání je součástí projektu „Bezpečnější Ostrava“. Pracovní skupinu „Bezpečnější Ostrava“tvoří zástupci Magistrátu města Ostravy, Policie ČR, Městské policie Ostrava, Dopravního podniku Ostrava a firmy OZO Ostrava. Tato skupina má za úkol „boj“ proti tzv. bagatelní trestné činnosti, zejména majetkové trestné činnosti, která je největším problémem v oblasti bezpečnosti ve městě Ostrava. Podnětem pro vznik předmětného projektu byl stále se zvyšující počet případů majetkové kriminality páchané v Ostravě. Projekt reaguje také na stále vysoký počet spáchaných násilných trestných činů.
Vzhledem k uvedenému byl vytvořen obrazově zvukový záznam na DVD. Film obsahuje pět preventivních klipů, zachycujících nejrůznější případy protiprávního jednání. Jednotlivé klipy nesou názvy: „vozidlo není výkladní skříň; pozor na kapsáře; senioři buďte opatrní; mějte své věci pod kontrolou a bezpečí dívek.“ Jednotlivé, zhruba pětiminutové klipy, se vztahují ke konkrétním případům, načež následuje výčet preventivních rad a doporučení vedoucí k jedinému - aby se občané nestali oběťmi tohoto protiprávních jednání. DVD bylo vytvořeno ve spolupráci s Lidovou konzervatoří a múzickou školou Ostrava, Českou regionální TV – Hlučínsko TV. Ve filmu hrají jednak herci z Divadla loutek Ostrava, ale i široká veřejnost. Scénář byl napsán policisty, natočení a finální úpravy pak provedli pracovníci České regionální TV. Výrobci filmu umožnili Polici ČR neomezené šíření preventivních klipů mezi ostatní útvary Policie ČR, zejména pak preventivně informační skupiny. Projekt vznikl a je realizován na teritoriu Městského ředitelství policie Ostrava.

Využití projektu v praxi.

Preventivní filmy jsou v současnosti užívány například při preventivních akcích „Bezpečnější nakupování“ v Ostravě. Série preventivních akcí začala 5.11.2010 a bude pokračovat až do 13.1.2012 v mnoha obchodních centrech v Ostravě. Akce probíhá tradičně v předvánočním období (a následně v období masivních slev v obchodních centrech), policisté se strážníky a studenty Střední odborné školy ochrany osob a majetku Ostrava, nakupujícím vysvětlují zásady bezpečného chování, upozorňují na odložené věci v zaparkovaných automobilech u obchodních center. Teorii doprovází právě film „Nedávejme jim šanci“. Každý návštěvník, který se akce zúčastní, je navíc zařazen do slosování o hodnotné ceny, které do akce věnovali zástupci obchodních center.


Slavnostní vyhodnocení soutěže „Cena nejlepší praxe“ proběhlo dne 16.11.2010 v Praze (v prostorách Policejního prezídia) a zahájil jej samozřejmě policejní prezident genmjr. Oldřich Martinů, který v rámci úvodního slova také uvedl. „Vím, že právě v Moravskoslezském kraji máte celou řadu inovativních nápadů, protože s některými z Vás jsme se potkali již v minulosti. Jsem rád, že máme pořád z čeho vybírat a policisté nalézají nové způsoby i metody práce. Navíc nové postupy a projekty policisté realizují nad rámec běžných pracovních úkolů i povinností a já Vám za nadstandardně odvedenou práci děkuji.“
 

 
Nejlepší praxe 2010Nejlepší praxe 2010
 
Nejlepší tým praxe 2010Nejlepší tým praxe 2010


Pak už následovalo vyhodnocení vítězů, předání ocenění a krátká prezentace soutěžních projektů. Nutno dodat, že byť jde o celostátní soutěž, letos zvítězily tři projekty autorů z Moravskoslezského kraje (pro případné informace k dalším oceněným projektům se obraťte na kolegu por. Bc. Ivana Žurovce a mjr. Ing. Miroslava Pecha).
Policejní prezident pak všem zúčastněným popřál bezpečnou cestu zpět do Ostravy a konstatoval, že se pravděpodobně uvidíme zase v příštím roce, neboť moravskoslezští policisté jsou v inovativním myšlení a hledání nových způsobů jednoznačně úspěšní. Autoři vítězných projektů pak předali certifikát na částku ve výši 3 000 korun řediteli nadace policistů a hasičů PhDr. Vladimíru Šuterovi.

Ředitel Městského ředitelství policie plk. Mgr. Tomáš Landsfeld k vítězství projektu „Nedávejme jim šanci“, realizovaného v Ostravě, uvedl: „jsem rád, že novátorské či neotřelé přístupy ke komunikaci s občany na téma jejich vlastní bezpečnosti zapustily historicky své kořeny právě na Městském ředitelství policie Ostrava. Významně nám v našem snažení pomáhají partneři v rámci projektu, který má již také svou historii a je ostravské veřejnosti znám pod názvem Bezpečnější Ostrava. Včera obdržené ocenění jen potvrzuje, že i takovýto preventivní projekt má naději na úspěch nejen v Ostravě, ale také v celostátním měřítku. Upřímně se z toho raduji, gratuluji celému autorskému kolektivu a za skvěle odvedenou práci svým kolegům děkuji.“

Něco málo z historie:
http://www.policie.cz/clanek/konference-kvality-pcr-2008-cena-nejlepsi-praxe.aspx
http://www.policie.cz/clanek/vyznamne-uspechy-mestskeho-reditelstvi-326307.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d

FOTOGALERIE BUDE ZDE.(dne 19.11.2010)

vytisknout  e-mailem