Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Osudné vloupání do vozidla

Pronásledovaného muže pobodali. Ten následně zemřel. Policisté dvojici obvinili z vraždy ... 

        V sobotu nad ránem zahlédl muž, který hlídal svůj rozestavěný dům v Ostravě-Hrabové, nějakou postavu. Ta zamířila rychlou chůzí přes pozemek k jeho odstavenému nákladnímu autu. Muž se domníval, že se jedná o zloděje, který chce něco ukrást. Okamžitě přivolal posilu - svého známého. Bylo kolem čtvrt na pět ráno.
       Dvojice pak prohledávala pozemek. Muži zjistili, že se někdo opravdu vloupal do odstaveného vozidla. Neznámého vyrušili. Ten se dal okamžitě na útěk. Muži ho pronásledovali a snažili se ho dostihnout a zadržet. Vystřelili dokonce několikrát pro výstrahu z plynové pistole. Zavolali také na centrum tísňového volání s tím, že došlo k vloupání. Neznámého nakonec dostihli u branky k pozemku. Několikrát ho bodli nožem do různých částí těla.
 
      Na místo v té době přijeli policisté a vzhledem ke zranění pronásledovaného také zdravotníci. Ti ho převezli do nemocnice. Muž tam však na následky zranění po několika hodinách zemřel.
 
      Policisté zajistili místo činu a začali s vyšetřování celé události. Případ si vzhledem k závažnosti převzala „krajská kriminálka“, tedy policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství Severomoravského kraje. Ve spolupráci s kolegy z Městského ředitelství policie Ostrava zajistili stopy z místa a okolí činu, zadrželi oba podezřelé.
       Ani jeden z dvojice zadržených nebyl v první fázi sdílný. V podstatě popírali, že by muže zranili. Kriminalisté však odvedli vynikající práci. Zajistili stopy a důkazy, které jednoznačně vedly k závěru, že pachateli uvedeného skutku byli právě oni. Muži pak pod tíhou předestřených důkazů začali s policisty částečně spolupracovat. Kriminalisté již šestačtyřicetiletého majitele rozestavěného domu a jeho třiatřicetiletého známého (cizí státní příslušník) obvinili z trestného činu vraždy spáchaného formou spolupachatelství a podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby.
 
      Jak již bylo zmíněno, dvojice nebyla v první fázi vyšetřování příliš sdílná. Policisté tak museli rovněž najít zbraň, kterou byl muž zraněn. Na místo byl proto přivolán ostravský policejní psovod se služebním psem Emanem. Pes nezklamal. Po chvíli nalezl nedaleko místa činu nůž.
 
       Policisté neznali v první chvíli ani totožnost muže, kterého zdravotníci odvezli do nemocnice. Museli tak učinit několik opatření ke zjištění, o koho se jedná. Porovnali například získané údaje o osobě, konkrétně otisky prstů, s údaji v policejních databázích. Na základě toho osobu ztotožnili. Mrtvým, kterému se vloupání do vozidla stalo osudným, byl 34letý muž z Jeseníku. Policisté zjistili, že muž neměl čistý trestní rejstřík. Figurovali v něm skutky násilného i majetkového charakteru.
 
       Policisté i nadále na případu intenzivně pracují. Vyhodnocují zajištěné stopy a veškeré dosud získané informace. Jak je výše uvedeno, zajistili díky dobré práci psovoda a jeho svěřence i nůž, který byl s největší pravděpodobností vražedným nástrojem. Jednalo se o nůž s čepení dlouhou několik desítek centimetrů.
 
 
                                                                                 
   
                                                                       por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem