Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Otec dluží na alimentech 334 tisíc korun

Za prvních pět měsíců letošního roku policisté šetřili 87 případů neplacení výživného  

 

 

Na Královéhradecku rodiče stále neplatí alimenty na děti. Za prvních pět měsíců letošního roku (2010) policisté vyšetřovali již 87 případů. Objasněnost činí téměř 97 procent. Někteří rodiče dokonce dluží na alimentech až stotisícové částky.
Takovým příkladem je otec žijící ve druhé největší zemi světa v Kanadě, který nerespektuje rozhodnutí Okresního soudku v Hradci Králové a matce svých dětí dluží do září roku 2008 neuvěřitelných 334 tisíc korun. Přitom se o dceru a syna nezajímá již od března 1994. Dvaapadesátiletému muži se cestou právní pomoci přes kanadské úřady podařilo doručit usnesení o zahájení trestního stíhání. Za trestný čin zanedbání povinné výživy může být našim soudem potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Dalším zapomětlivým otcem je čtyřiačtyřicetiletý muž z Hradce Králové, který dluží babičce pečující o jeho děti částku téměř 63 tisíc korun. O šestnáctiletou dceru a devítiletého syna se nestará již od ledna 2009. Policejním komisařem bylo muži sděleno obvinění ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy. Vzhledem k tomu, že byl v posledních třech letech za takový trestný čin odsouzen, hrozí mu za jeho protiprávní jednání trest odnětí svobody na jeden až pět let.

Sdělení podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy čelí v těchto dnech čtyřiatřicetiletý muž z Královéhradecka. Otec neplatí alimenty na patnáctiletého syna, přestože mu to uložil hradecký okresní soud. Nesvědomitý otec od ledna 2005 do června 2010 dluží matce svého potomka částku 33 tisíc korun. Neplatiči hrozí podle nového trestního zákoníku trest odnětí svobody až na dvě léta.

Několik čísel ze statistiky územního odboru Hradec Králové:
Zanedbání povinné výživy: od 1. 1. do 31. 5. 2010 - 87 případů 
                                            od 1. 1. do 31. 5. 2009 - 85 případů
 

npra. Anna Pešavová - 18. června 2010

vytisknout  e-mailem