Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Otevírání cyklostezky Bečva

VSETÍNSKO: V sobotu jsme se podíleli na otevírání cyklostezky Bečva. 

Se zájmem jsme přijali pozvání města Vsetín na spoluúčast na sobotním otevírání části cyklostezky Bečva v úseku Vsetín - Velké Karlovice.
Společně s krajským koordinátorem BESIPu panem Zdeňkem Patíkem jsme se u hřiště v Halenkově zaměřili na povinnou výbavu jízdního kola, znalosti dopravních předpisů a také byla připravena jízda zručnosti. Každý, kdo měl správně vybaveno jízdní kolo, dostal od nás doklad o technické prohlídce, kdo zvládl dopravní předpisy nebo jízdu zručnosti, dostal malý dárek. Byli jsme rádi, že hlavně děti měli o námi připravené aktivity zájem.
A jak to dopadlo? Všechna kontrolovaná kola měla dvě na sobě nezávislé účinné brzdy. Horší to bylo ale s povinnými odrazkami, kdy z předepsaných – bílé vepředu, červené vzadu, oranžových v paprscích kol a na šlapátkách, mnohdy nějaká chyběla. Nedobrá situace byla s konci řidítek. V několika případech na nás totiž koukala obnažená železná trubka, která při pádu cyklisty může způsobit vážné poranění. Proto dokladů o technické prohlídce jsme vypsali a předali jen několik.
Dále jsme s dětmi řešili různé situace, které je mohou v provozu potkat. Bavili jsme se o dopravních značkách a řešili jsme průjezd křižovatkami. Děti byly ve většině případů dobře připravené a tak si mohly vybrat nějakou odměnu ve formě reflexních přívěšků, pastelek, omalovánek.
Nejvíce ale lákala jízda zručnosti. Některé děti si ji projely několikrát a hlavní odměnou jim byl pocit, že zvládly něco nového. Bylo vidět, jak si uvědomují, že mnohé se ještě musí naučit a není dobré přeceňovat své schopnosti. Po zdárném projetí trasy i zde čekala na děti nějaká drobnost.
V sobotu jsme se přesvědčili, že dětem a jejich rodičům není bezpečnost na kole lhostejná. Nesetkali jsme se s případem, kdy by za námi přijelo dítě bez cyklistické helmy a i většina dospělých helmu mělo.
Tak mnoho šťastných kilometrů.

 

30. dubna 2012, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

Odkazy do noveho okna

Dopravní značky

Dopravní značky 

Detailní náhled

Jízda zručnosti 2

Jízda zručnosti 2 

Detailní náhled

Jízda zručnosti1

Jízda zručnosti1 

Detailní náhled

Křižovatky

Křižovatky 

Detailní náhled

Stánek BESIP

Stánek BESIP 

Detailní náhled

Stanoviště

Stanoviště 

Detailní náhled

Technická prohlídka

Technická prohlídka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem