Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Otevřel dveře a způsobil dopravní nehodu

VSETÍNSKO: Opilý spolujezdec porušil zákon o provozu na pozemních komunikacích.  

Včera kolem polednem vyjížděli dopravní policisté do Vsetína k neobvyklé dopravní nehodě. Opilý muž, který seděl vedle řidiče na místě spolujezdce, chtěl vystoupit z auta. Když však dveře otvíral, narazil do nich řidič, který stojící auto zprava objížděl. Spolujezdec porušil zákon o provozu na pozemních komunikacích.
 
Policisté během vyšetřování nehody zjistili, že k ní došlo následovně: šestačtyřicetiletý řidič z Havířova za volantem Renaultu Thalia chtěl odbočit z ul. Jasenická vlevo na ul. Tichá. Jelikož před ním stálo popelářské vozidlo, byl nucen za ním chvíli počkat, než popeláři popojedou. Směrovku o odbočení vlevo ponechal zapnutou. Vtom však nečekaně otevřel jeho spolujezdec dveře s úmyslem vystoupit. Dveře auta otevřel v okamžiku, kdy renault zprava objížděl čtyřicetiletý řidič ze Vsetína ve vozidle zn. Volvo, který do otevřených dveří narazil. Nehoda se obešla bez zranění, škoda na promáčklých dveřích renaultu byla předběžně stanovena na 15 tisíc korun a na volvu na 80 000 korun. Dechové zkoušky u obou řidičů byly negativní. Řádně vypito měl však osmačtyřicetiletý spolujezdec z Haviřova, kterému dopravní policisté naměřili v dechu 2,99 promile.
 
Spolujezdec porušil zákon o provozu na pozemních komunikacích, který v § 26 říká, že: otevírat dveře nebo boční stěny vozidla, jakož i nastupovat do vozidla nebo vystupovat z něho se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích.
 
Za přestupek může muž z Havířova ve správním řízení dostat pokutu od 1 500 do 2 500 korun.
 
 
7. května 2013, por. Mgr. Lenka Javorková
Odkazy do noveho okna

nehoda ul. Jasenická

nehoda ul. Jasenická 

Detailní náhled

nehoda ul. Jasenická

nehoda ul. Jasenická 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem