Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Otrávení dravců

TŘEBÍČSKO: Po pachateli nebo pachatelích policisté intenzivně pátrají 

Třebíčští kriminalisté řeší v poslední době již třetí případ nálezu uhynulého dravce, který se otrávil po požití toxické látky.  U dvou z nich se navíc jednalo o exemplář zvláště chráněného druhu živočichů, a to dravců orla mořského a motáka pochopa. Třetím případem je nález dvou uhynulých káňat lesních, kdy otrávená návnada byla v blízkosti hranice národní přírodní rezervace.

Ve všech třech případech prověřování případu převzali kriminalisté oddělení hospodářské kriminality, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat, spáchaného zvlášť trýznivým způsobem s následkem smrti týraného zvířete. Pachateli hrozí za tento přečin trest odnětí svobody až na tři roky.

K prvnímu případu došlo v neděli 19. března v katastru obce Mohelno. Na poli ve vzdálenosti přibližně třiceti metrů od hranice národní přírodní rezervace Mohelnská step nastražil pachatel jako návnadu vnitřnosti s obsahem toxické látky a otrávil dvě káňata lesní. Uhynulý chráněný dravec moták pochop byl nalezen v neděli 9. dubna v katastru obce Stařeč v místech zvaných Zadní díly, otráveného kriticky ohroženého orla mořského nalezl pracovník ornitologické společnosti v úterý 11. dubna v katastru obce Studenec, a to v lokalitě poblíž rybníku Stejskal.

Ve všech těchto případech policisté ihned po přijetí oznámení na místo nálezu otráveného dravce vyjeli a provedli v lokalitě důkladné šetření. Místo precizně ohledali a zadokumentovali a zahájili prověřování věci, kdy začali shromažďovat veškeré důležité informace a poznatky. Případům věnují maximální pozornost i úsilí a po pachateli nebo pachatelích intenzivně pátrají.

Pomoci při objasnění této trestné činnosti může i veřejnost. Přihlásit se na tísňovou linku 158 mohou občané, kteří si v uvedených lokalitách všimli v době před nálezem uhynulých dravců pachatele kladoucího otrávené návnady. Je nutné zdůraznit, že pokládání otrávených návnad v přírodě je zakázáno, a dále připomenout, že otrava nenastává jen u živočicha, který ji přímo pozře (u něho dojde k otravě primární), ale také dalšího zvířete, které otráveného živočicha pozře (nastane otrava sekundární). 

Třebíčští kriminalisté v současné době šetří také případ nálezu uhynulých divokých prasat. Jednalo se o dvanáct zvířat, která byla nalezena na přelomu března a dubna v prostoru koryta řeky Jihlavy. Uhynulá divoká prasata se nacházela v její části vedoucí po proudu od katastru obce Dolní Smrčné až do katastru obce Bransouze. V tělech zvířat byla zjištěna přítomnost škodlivých látek. Rovněž tento případ kriminalisté oddělení hospodářské kriminality intenzivně prošetřují. Dalším případem, kterým se třebíčští kriminalisté intenzivně zabývají ve spolupráci s policisty obvodních oddělení, souvisí s upouštěním rybníků na několika místech, zejména  v jižní části okresu Třebíč.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

9. května 2017

vytisknout  e-mailem