Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ozdobné cedule levně?

NÁCHODSKO – Na autorská práva se nikdo neptal. 

retroceduleNapodobeniny "retro" cedulek/Foto Policie ČRTrestní stíhání nejen fyzické, ale i právnické osoby, v případu, týkajícím se porušení autorských práv, zahájili v těchto dnech policisté z oddělení hospodářské kriminality v Náchodě. Po pětiměsíčním vyšetřování dospěli k závěru, že muž z Náchodska, který prostřednictvím e-shopu a přímého prodeje obchodoval s ozdobnými kovovými cedulemi v takzvaném retrostylu, při jejich nabízení a prodeji porušoval autorská práva.

Kriminalisté zjistili, že od podzimu 2016 muž v kamenné prodejně a na internetu nabízel kovové cedule, které jsou pouze replikami originálních výrobků s licencí. A i když samotného podnikatele skutečný vlastník autorských práv upozornil, aby všechny padělky ze svého obchodu odstranil, on přesto s replikami originálních děl požívajících autorskoprávní ochranu dál obchodoval.

Policisté k posouzení nabízených "retro" cedulí přizvali znalce, z jehož závěrů vyplynulo, že nabízené zboží nedosahovalo ani uměleckého provedení ani materiálové kvality originálních „retrocedulí“ a je pouze napodobeninami bez licence. Za obchodování s neoriginálními padělky nyní obviněné firmě i podnikateli hrozí trestní postih ve formě peněžité sankce, propadnutí věci, zákazu činnosti a několikaletého trestu odnětí svobody.

por. Mgr. Eva Prachařová
11. 4. 2017 v 13:30

Odkazy do noveho okna

retrocedule

padělek 

Detailní náhled

retrocedule

padělky 

Detailní náhled

retrocedule

originál 

Detailní náhled

retrocedule

padělky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem