Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oznámení o podezření ze spáchání přestupku správnímu orgánu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka se domáhala následujících informací vztahujících se „k rychloměru, který se nachází mimo obec dálnice D0, v úseku 1,058 až 1,850 km ve směru jízdy k dálnici D5, a sice:

a) Jaký software používá policie České republiky ke zpracování výstupu z tohoto rychloměru? Je-li počítačových programů užíváno více, pak žádám o sdělení názvů všech těchto programů.

b) Kolik snímků vozidel, překračujících nejvyšší dovolenou rychlost, pořídil tento rychloměr dne 27. 7. 2023?

c) Kterého dne byl každý z těchto přestupků oznámen správnímu orgánu?

d) Na které úložiště jsou data z rychloměru (fotografie vozidel) ukládána před tím, než dojde k jejich zpracování strážníkem?

e) Jak strážník, který zpracovává přestupek (stahuje fotografie a oznamuje jej úřadu), přistupuje k těmto datům (fotografiím)?“

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad a) Policie České republiky sama neprovádí měření rychlosti, které je předmětem žadatelčina zájmu, a záznamy pořízené předmětným rychloměrem nijak nezpracovává. Policie České republiky pouze realizuje oznámení o podezření ze spáchání přestupku příslušnému správnímu orgánu.      

Ad b) Dne 27. července 2023 bylo pořízeno celkem 90 záznamů.

Ad c) Podezření ze spáchání přestupků dokumentovaných záznamy uvedenými ad b) byla oznámena příslušnému správnímu orgánu dne 11. srpna 2023 ve 14:50 hodin.

Ad d) Záznamy pořízené předmětným rychloměrem jsou ukládány na jeden z centrálních serverů Policie České republiky, které provozuje národní centrum informačních a komunikačních technologií Policejního prezidia České republiky.

Ad e) Viz ad a). Policie České republiky nezpracovává záznamy pořízené předmětným rychloměrem, pouze v souladu s ustanovením § 73 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů, oznamuje podezření ze spáchání přestupku příslušnému správnímu orgánu. Oznámení se realizuje automatickou časovanou úlohou bez aktivní účasti policejního orgánu.

PhDr. Jiří Vokuš, 5. ledna 2023

vytisknout  e-mailem