Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oznamování trestné činnosti proti životnímu prostřední

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka uvedla:

„Žádám o sdělení, zda informace uvedená na webu: https://justicefornature.org/hlidky-cr/ týkající se „Prezidium PČR (odbor enviro) a PČR“ je pravdivá a pokud ano: žádám o kopii smlouvy o spolupráci, pokud existuje, pokud ne, popis, čeho se spolupráce týká, případně popis úkonů, které by mohly do této kategorie patřit, žádám o sdělení, který pracovník/oddělení má spolupráci v kompetenci.“

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Spolek Justice for Nature, z.s., organizuje dobrovolné občanské hlídky zaměřené na ochranu přírody. Spolupráce spolku s Policií České republiky spočívá v jeho vlastní občanské iniciativě, spolek zpravidla vystupuje jako oznamovatel v případech podezření ze spáchání trestného činu proti životnímu prostředí. Policejní orgány Policie České republiky mohou při prověřování, objasňování a vyšetřování takových případů vyžadovat od spolku informace buď podle zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, anebo podle zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů.

Policie České republiky neuzavřela se spolkem Justice for Nature, z.s. žádnou smlouvu či dohodu o součinnosti nebo jakékoli jiné formě spolupráce ani s ním nesepsala žádné takové memorandum. V organizační struktuře Policejního prezidia České republiky neexistuje „odbor enviro“. Metodika a koordinace objasňování a vyšetřování trestné činnosti proti životnímu prostřední náleží do gesce odboru hospodářské kriminality úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky.                 

PhDr. Jiří Vokuš, 18. ledna 2024

vytisknout  e-mailem