Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pachatel je v Rumunsku

Kriminalisté z Mladé Boleslavi rozpletli další případ internetového podvodu 

Již v roce 2011 nabízel jednapadesátiletý cizí státní občan na internetových serverech vozidlo Audi A6 Avant za částku 2.150 Euro. Cena vozidla zaujala sedmadvacetiletou ženu z Prahy. O auto projevila zájem a po několika informačních mailech zaplatila požadovanou cenu na bankovní účet ve Španělsku, který si tam pachatel účelově založil. Prodávající se zavázal, že po obdržení peněz odešle vozidlo prostřednictvím přepravní firmy do Česka. Po obdržení platby si peníze vybral přímo na pobočce banky. Poté kontaktoval ženu s tím, že vozidlo havaroval a bezodkladně tedy vrátí zaslané peníze. Mladá žena však své peníze zpět nedostala a podvodník přestal komunikovat. 
Pátrání ve světě internetu vedlo až k pachateli, který podle zjištění Interpolu žije v Rumunsku. Dalším krokem kriminalistů byl tento týden návrh na extradici trestního řízení do Rumunska. To znamená, že pokud vše půjde hladce, bude pachatel odsouzen v Rumunsku.
Zjištění pachatelů internetové kriminality je vždy běh na dlouhou trať a ne vždy je úspěšný. Proto je při nákupech na internetu na místě velká opatrnost. Podezřele nízká cena, zasílání záloh, nebo celé kupní ceny předem, komunikace výhradně přes anonymní mailové schránky je vždy důvodem k obezřetnosti! Tyto zásady neplatí jen při koupi automobilu, ale i běžného zboží, jakým jsou mobilní telefony, počítače, nebo domácí potřeby.

nprap. David Schön

28. 6. 2012

vytisknout  e-mailem