Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pachatel, který usmrtil cestujícího, policii stále uniká

V září letošního roku informovalo naše oddělení o případu závažné trestné činnosti, který se týkal napadení cestujícího v pražské městské hromadné dopravě. Muž na následky zranění krátce po činu zemřel. Přestože policie po pachateli intenzivně pátrá, nebyla doposud úspěšná.  

Případ se odehrál v sobotu dne 16. srpna letošního roku. Kolem třinácté hodiny cestoval sedmasedmdesátiletý muž se svým třicetiletým, zdravotně handicapovaným synem ze stanice metra I. P. Pavlova do Letňan, odkud chtěli dále pokračovat do jednoho z nedalekých nákupních center. Do cíle své cesty už ale nedojeli. 
Během jízdy v soupravě metra totiž došlo k prvotnímu incidentu mezi otcem a jedním z cestujících. Vše přitom začalo zcela nevinně. Otec chtěl posadit svého zdravotně postiženého syna na k tomu vyhrazené místo. To bylo ale obsazené. Seděl zde muž, který měl s sebou kočárek s malým dítětem. Otec jej tedy požádal, aby místo uvolnil pro jeho syna. Muž ale jeho žádosti nevyhověl a navíc začal být agresivní. Začal jej verbálně napadat a jeho postiženého syna napadl fyzicky. Otec tedy syna odvedl pryč a posadil jej na jiné vyhrazené místo. Zároveň považoval celou tuto nešťastnou událost za vyřízenou.
To ale netušil, co bude následovat. Po vystoupení ve stanici metra Letňany se svým synem odešel na autobusovou zastávku linky 233, odkud chtěli pokračovat dále. Agresivní muž je ale dohnal a na zastávce je opět fyzicky napadl. Tentokrát se vrhl na staršího z mužů, kterého několikrát udeřil pěstí do obličeje, až upadl na zem zčásti na obrubník chodníku, zčásti do blátivé kaluže. Ani pak ale v útoku neustal. Do ležícího muže ještě několikrát se značnou razancí kopl a teprve poté odešel směrem k zastávce autobusové linky č. 166. Napadený skončil v nemocnici, kde se podrobil operaci horní části kosti stehenního krčku. Protože neměl žádného příbuzného, byl převezen z nemocnice do zařízení s následnou péčí. Zde bohužel dne 18. září letošního roku zemřel. (Jeho syn byl umístěn v ústavním zařízení).
Případem se již dva měsíce velmi intenzivně zabývají kriminalisté z policejního obvodu Praha III. Také na základě uveřejnění tohoto případu v médiích se jim podařilo případ podrobně zadokumentovat a shromáždit řadu svědeckých výpovědí. Vytipovali dokonce podezřelou osobu. Dalším vyšetřováním se ale ukázalo, že se o pachatele nejedná. Od té doby se vyšetřování nijak výrazně neposunulo kladným směrem. Taktéž ohlasy od občanů ustaly. Přesto kriminalisté na případu i nadále intenzivně pracují. Prozatím si upřesnili jen popis pachatele. Mělo by se jednat o muže výrazně atletické sportovní postavy, vysokého přibližně 185-190 cm, který měl v době činu v obličeji jak onu zmíněnou výraznou bradku, tak i několikadenní strniště. Byla též upřesněna doba spáchání tohoto činu, ke kterému mělo dojít mezi 13.20 a 13.45 hod.
Kriminalisté do současné doby vyhodnotili veškeré zajištěné stopy, prověřili veškeré získané poznatky a informace, které měli k dispozici. Vyslechli též zúčastněné osoby. Po celou dobu se snaží zjistit a zadokumentovat sebemenší drobnost, která by je mohla přivést na stopu pachatele. Bohužel zatím marně. Určitým vodítkem by mohlo být malé, asi půlroční dítě, které násilník vezl v kočárku. Neví se ale, zda se jednalo o chlapce anebo dívku. Zajímavé je to, že v kočárku chybělo vybavení pro dítě, které je třeba mít na delší cestu či vycházku. Této situaci odpovídalo svým způsobem i mužovo oblečení. Z těchto indicií se lze domnívat, že by mohl bydlet někde ve zmíněné lokalitě, nikoliv ve větší vzdálenosti od Prahy. I s touto variantou kriminalisté intenzivně pracovali. Prověřili velké množství konkrétních poznatků. Bohužel ani vyšetřování tímto směrem prozatím nevedlo k žádnému kladnému výsledku.
Dá se říci, že je tento případ výjimečný svou nepochopitelnou brutalitou, kterou neznámý muž disponoval. Také proto je v zájmu policie, aby pachatele dopadla. Není totiž vyloučeno, že násilník takto nesmyslně napadne někoho dalšího. V tom jí ale může výrazně pomoci právě veřejnost, která svými poznatky přispěla k objasnění již nejednoho trestného činu. Proto vyzývá všechny, kteří by jí mohli poskytnout jakékoliv poznatky jak k činu samotnému, tak i k osobě pachatele a také ke kočárku, který by mohl být v případu výrazným vodítkem, aby se ozvali kriminalistům z policejního obvodu Praha III na tel.: 974 858 101, anebo na linku tísňového volání 158.
 
Popis hledaného:
·         stáří asi 33 let
·         výrazná sportovní atletická postava přibližně od 185-190 cm
·         Krátké vlasy
·         Tmavý, upravený vous kolem úst (bradka) a v obličeji několikadenní strniště
Oblečen v době incidentu byl do:
·         Černé, nepromokavé bundy, v předu na zip, s kapucí s menším kšiltem
·         Tmavě modré džíny
·         Tmavé sportovní boty
Popis kočárku:
·         Mělo se jednat o tříkolovou variantu červené barvy, kdy dítě bylo uloženo do přenosné autosedačky (skořepiny). Dítěti v kočáru mohlo být   
          odhadem asi 6 měsíců.
 
Odkazy do noveho okna

identikit-útočník v MHD

identikit-útočník v MHD 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem