Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel vylákal peníze od seniorů

JIHLAVA: Okradl je o 250 tisíc korun. 

V úterý 10. května v době mezi jedenáctou hodinou dopoledne a jednou hodinou odpoledne podvedl neznámý pachatel v Jihlavě manželský pár a vylákal od nich peníze. Kolem půl dvanácté zatelefonoval do bytu seniorů. Představil se jménem přítele jejich vnučky. Seniorům sdělil, že potřebují finanční hotovost na nákup automobilu. Telefonní hovor ještě několikrát zopakoval a zdůrazňoval naléhavost žádosti. Poškození pachateli uvěřili a ten se s nimi domluvil, že si pro peníze přijde jeho kamarád. Neznámý muž pak kolem poledne za seniory do bytu přišel a převzal si od nich částku 250 tisíc korun. V odpoledních hodinách senioři zatelefonovali své vnučce a jejímu příteli, kteří jim sdělili, že od nich žádné peníze nepožadovali, ani pro ně nikoho neposlali. Následně poškození případ oznámili policistům.
 
Policisté provedli na místě i v domě, kde k trestnému činu došlo, šetření a ohledání. Zjistili popis neznámého muže a začali po něm okamžitě pátrat. Jednalo se o muže přibližně ve věku do třiceti let. Je střední postavy, kolem 170 centimetrů vysoký s krátkými hnědými vlasy.
Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.
 
Podobné případy, kdy se pachatel lživě vydával za příbuzného seniora a okradl ho, jihlavští policisté již šetřili i v minulosti. Chtěli bychom vyzvat seniory k větší obezřetnosti a opatrnosti zejména ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit totožnost. Starší lidé jsou velice důvěřiví a vzhledem ke svému věku mají sníženou schopnost obrany. Většinou je pro ně přirozené druhým lidem okamžitě pomoci. Neodmítají konverzaci i s neznámými lidmi a osobu, která přišla k jejich dveřím, automaticky pozvou do svého bytu. Toho často využívají pachatelé k páchání trestné činnosti a seniory okrádají o desítky i stovky tisíc korun. Rady, jak se správně zachovat a snížit riziko případného okradení, jsou jednoduché. Senioři by neměli v žádném případě neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Pokud je telefonicky kontaktuje příbuzný a žádá o půjčení peněz, měl by si senior tuto informaci zpětně osobně ověřit, je také vhodné trvat na předání peněz přímo příbuznému, který o půjčku požádal. Vydání peněz neznámému člověku s sebou vždy nese velké riziko. V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor. Předloženému průkazu je nutné věnovat patřičnou pozornost a ověřit si zda to není ze strany neznámé osoby jen nějaká náhodně vybraná kartička. V neposlední řadě není vhodné mít uschovanou větší finanční hotovost ve svém domě, výhodnější je peníze uložit ve finančních ústavech.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
12. května 2011

vytisknout  e-mailem