Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pachatel znásilnění čekal na zatčení celý rok

Na stopu kriminalisty přivedla jizva, kterou měl násilník na obličeji 

plk. Mgr. Tomáš Landsfeld
plk. Mgr. Tomáš Landsfeld

     Objasnění tak závažného trestného činu, jakým je znásilnění, vyžaduje jednak hodně odvahy a vnitřní síly na straně oběti, ale také citlivý přístup na straně policie. Klíčovou roli sehrávají zpravidla detailně zajištěné stopy, spolu s podrobnou dokumentací zranění.
Na tísňovou linku 112 oznámil 14. května 2006 po šesté hodině ranní manžel devětadvacetileté ženy její znásilnění a okradení. Ke skutku prý došlo brzo ráno v blízkosti ulice Stodolní. Policisté zajistili ihned mladé ženě ošetření, proběhl její výslech. Kriminalisté získali podrobný popis pachatele, který měl i zvláštní znamení - jizvu na obličeji..
      Žena označila prostor, kde k útoku došlo. Neznámý muž využil doby, kdy se oběť nepohybovala ve společnosti svých přátel a rozhodla se cestovat domů sama. Pachatel ženě nejprve vulgárně nadával, pak ji surově napadl údery do obličeje takovou intenzitou, že upadla do bezvědomí. Předtím se však žena aktivně bránila, pachatel ji měl smýkat po zemi do odlehlejších míst ulice. Po procitnutí z bezvědomí žena zjistila, že je částečně obnažená, zraněná v obličeji a má znečištěný oděv. Postrádala také kabelku s mobilním telefonem, kreditní kartou i dalšími věcmi. Krátce po příchodu domů se svěřila svému muži.
        Rozběhlo se rutinní pátrání v okolí údajného místa činu s cílem zjištění případných svědků události. Policisté vyslechli známé poškozené, pátrali po odcizených věcech. O první překvapení v případu se však postarala samotná poškozená, která následující den upřesnila svou výpověď. Událost sice popsala shodně, nicméně za místo napadení označila odlišnou lokalitu na druhém konci města. K činu došlo v okrajové části Bělského lesa, u křižovatky ulic Čujkovové a Plzeňské v Ostravě-Zábřehu.
       Vzhledem k těmto rozporům a značnému psychickému rozrušení poškozené, prováděla další výslech zkušená komisařka tak, aby oběť nebyla zbytečně traumatizována a současně byl zjištěn skutečný běh události. Záměr se zdařil. Následně proběhlo ohledání již skutečného místa činu, na němž se kriminalistům podařilo zajistit mimo jiné papírový kapesník se zbytky spermatu. 
       Vyhodnocení stop a jejich porovnání s jinými známými případy nepřinesly očekávaný výsledek. Bohužel ke zjištění pachatele nevedl ani pokus o výběr z odcizené karty v bankomatu den po skutku. Výsledek se dostavil až po více než roce, v jehož průběhu kriminalisté trpělivě vyhodnocovali podobné případy a získali tak informace vedoucí ke konkrétnímu podezřelému – muži s jizvou.
Ten po svém zadržení v září 2007 potvrdil setkání se ženou kritického dne, popsal jejich sblížení. V místech, která žena popsala, s ním měla dle jeho verze dobrovolně souložit. Násilí však podezřelý zcela popřel. Údajně využil podnapilosti ženy a odcizil jí kabelku s věcmi.
      Soud pak pečlivě vyhodnocoval výpovědi obou stran a nakonec se přiklonil k výpovědi poškozené. Jednatřicetiletý muž byl odsouzen za znásilnění a neoprávněné držení platební karty k úhrnnému trestu v trvání dvou a půl roku.
 




Článek byl napsán pro deník Právo plk. Mgr. Tomášem Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství policie Ostrava, a je zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" . 

 

 


 

vytisknout  e-mailem