Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pachatelé byli cizinci

Bruntálsko - tři muži obviněni z přečinů porušování domovní svobody, krádeže a poškození cizí věci 

V polovině dubna jsme informovali o sérii případů vloupání do objektů patřících obcím na Albrechticku. Tyto případy prověřovali policisté obvodního oddělení Město Albrechtice s krnovskými kriminalisty. Již od začátku měli indicie, které je vedli ke skupině cizinců. Tyto informace byly potvrzeny ve chvíli, kdy se pachatelé měli vloupávat do dalších domů v obci Rusín. Na tomto místě měl být přistižen obyvateli obce při činu jeden z pachatelů, který věkem spadá do skupiny mladistvých. Policie na místě mladistvého zadržela a na základě již předešlých poznatků a další operativně vedenou prací získala fakta, které ji dovedli k dalším dvěma pachatelům této trestné činnosti. Všichni tři jsou již obviněni.
 
V prvním případě měl 35letý s 20letým mladíkem z 29. na 30.03.2013 v obci Osoblaha na ulici Pavlovická vniknout za užití násilí do budovy obce a odcizit motorovou pilu. Pachatelé svým jednáním způsobili celkovou škodu okolo 14 tisíc korun.
 
Druhé trestné činnosti se měli účastnit všichni tři obvinění. Tento případ vloupání do budovy obce se stal v době od 13. – 14.04.2013 v Třemešné. Po vypáčení zámku dveří pachatel vnikli dovnitř. Následně objekt prohledali a nic neodcizili. Násilným vniknutím došlo k poškození majetku v cenové výši okolo 1 tisíce korun.
 
Ke třetímu vloupání do objektu obce mělo dojít ve stejnou dobu jako v předchozím případě od 13. – 14.04.2013 v obci Dívčí Hrad na němž se měli podílet opět všichni tři muži. Na tomto místě se pachatelé snažili násilně dostat do budovy několika způsoby, což se jim nakonec podařilo. Ale ani zde nic neodcizili. Způsobená škoda na poškozených věcech činí okolo 7 tisíc korun.
 
Další dva případy se měly odehrát v obci Rusín dne 27.04.2013 také za účasti výše uvedené trojice mužů. Zde došlo k vniknutí na pozemek dvou rodinných domů a následně také k vloupání. Byly odcizeny tyto věci: dvě jízdní kola, 4 láhve s moštem, elektronická hra, motorová pila, vrtačka, kalové čerpadlo. Majitelé vyčíslili předběžnou celkovou škodu na více jak 10 tisíc korun.
 
Policistům se následně podařilo část lupu na místě zajistit. Proti mužům bylo zahájeno trestní stíhání pro spáchání přečinů: porušování domovní svobody, krádež a poškození cizí věci. Přečiny měly být spáchány úmyslným společným jednáním dvou nebo více osob, za které odpovídá každá z nich, jako by trestný čin spáchala sama. Všichni tři obvinění se k této trestné činnosti doznali.
 
 

vrchní asistent pprap. Pavla Welnová

09.05.2013

vytisknout  e-mailem