Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatele, který přepadl čerpací stanici, kriminalisté dopadli

JIHLAVSKO: Pracovníka obsluhy ohrožoval zbraní 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, který v polovině února se zbraní v ruce přepadl na Telčsku čerpací stanici.
 
plynová pistoleplynová pistole
V pondělí 13. února přijali policisté ve večerních hodinách na tísňové lince 158 oznámení o loupežném přepadení čerpací stanice v obci Nová Říše. Maskovaný muž vstoupil do prostoru čerpací stanice těsně po třičtvrtě na pět. Byl oblečený do tmavého oblečení. Maskoval se velkými slunečními brýlemi se zatmavěnými skly a pletenou čepicí. Přistoupil k sedmašedesátiletému pracovníkovi obsluhy čerpací stanice a v ruce držel krátkou střelnou zbraň. Pachatel mířil přímo na hrudník zaměstnance, který stál za prodejním pultem, a řekl, "tohle je přepadení, naval všechno, co máš." „Pracovník obsluhy nejprve odmítl peníze vydat, na opakovanou důraznou výzvu pachatele již ale vzhledem k obavě o svůj život otevřel pokladnu a finanční hotovost pachateli vydal,“ popsal npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, peníze, kdy se jednalo o několik tisíc korun, muž vzal a utekl.
 
Po přijetí oznámení o loupežném přepadení vyjely ihned na místo policejní hlídky. Policisté zjistili popis pachatele a začali po něm okamžitě pátrat. Dále byl vyslán k propátrání okolí policejní psovod. Na místo vyjeli také kriminalisté a kriminalistický technik. Provedli ohledání místa činu, šetření a důkladně prohledali okolí čerpací stanice. Podařilo se jim tak zajistit důležité stopy, které pomohly při dalším pátrání po pachateli a následně při jeho usvědčení. Pečlivým propátráním okolí čerpací stanice se kriminalistům podařilo zmapovat také místa, kde se pachatel před loupeží pohyboval. Trpělivá a důsledná práce pak kriminality přivedla až k podezření, že se zločinu dopustil mladý muž z Královéhradeckého kraje.
 
Dopadení pachatele nebylo vůbec jednoduché. „Muž pochází z Rychnovska a na Telčsku se pohyboval víceméně náhodou. Jedná se navíc o muže, který se v minulosti nedopustil žádného trestného činu a do té doby žil spořádaným životem,“ řekl vedoucí oddělení obecné kriminality npor. Ing. Bc. Radomír Němec s tím, že tak bylo velmi obtížné získat poznatky, které by k němu vedly.
 
Pětadvacetiletého muže kriminalisté zadrželi v úterý 17. dubna dopoledne v Rychnově nad Kněžnou. Zadrženého policisté převezli do Jihlavy a umístili do policejní cely. „Ke spáchanému loupežnému přepadení se doznal a spolupracoval i při vydání zbraně,“ dodal komisař Pavel Krčál. Kriminalisté ji nalezli v jeho vozidle. Jedná se o plynovou pistoli, kterou policisté zajistili. Peníze, kterých se muž při loupeži zmocnil, utratil převážně při zpáteční jízdě do svého bydliště za pohonné hmoty.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání pětadvacetiletého muže. Byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež. Po provedení nezbytných procesních úkonů byl ze zadržení propuštěn.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. dubna 2012
 

 

Odkazy do noveho okna

plynová pistole

plynová pistole 

Detailní náhled

plynová pistole

plynová pistole 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem