Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pachatelé odcizili dvě auta najednou

LOUNY – Krádež dvou vozidel, Vloupání do chalupy, Krádež sekačky 

Krádež dvou vozidel
V době od 29. 7. do 30. 7. 2009 došlo ke kuriosní krádeži, kdy dosud neznámí pachatelé v ulici Přemyslovců v Lounech odcizili dva osobní automobily. Jednalo se o vozy JEEP Grand Cherokee, modré barvy a VW Passat combi variant, modré barvy. Celková způsobená škoda byla vyčíslena na 350 000 Kč.

Vloupání do chalupy
V době od 28. 7. do 30. 7. 2009 se dosud neznámý pachatel, po vypáčení dveří, vloupal do chatky č. 4 v Panenském Týnci v lokalitě Ovčárna, kde odcizil sekačku Maunfield, úhlovou brusku modré barvy a Aku-vrtačku modré barvy. Způsobená škoda byla vyčíslena na 16 000 Kč.

Jaké má chatař či chalupář možnosti ochrany svého majetku?

  • Základem jsou mechanické zábranné prostředky aplikované na nejrizikovější místa objektů (např. bezpečnostní zámky, složitější uzamykající systémy, ochranné okenní folie, skla).
  • Vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice.
  • Nadstavbou je elektrická zabezpečovací signalizace. Problémem zde je, že zdaleka ne ze všech rekreačních objektů je telefonické či jiné spojení s okolním světem. Ovšem i tyto problémy lze vyřešit. V takové lokalitě je určitě alespoň jedna telefonní linka k dispozici. K ní lze připojit automatický telefonní hlásič, který po obdržení signálu o narušení vyvolává předem naprogramované jedno či více telefonních čísel a předá tak informaci o narušení chráněného objektu zodpovědné osobě. Na hlásič lze připojit “hlídání” i více objektů.
  • Netradičním řešením je dále využití “rádiových” zabezpečovacích ústředen, které se instalujív objektech. Na jednotlivé ústředny v objektech se pak připojí nástražné detektory. Jde o jednoduchou a spolehlivou detekci pohybu pachatele v objektu, kdy detektor i instalace jsou skryté. Jejich montáž je velmi rychlá. V otázkách zabezpečení se majitelé rekreačních objektů musí striktně řídit podmínkami a názory pojišťoven. Pojišťovnám zatím stačí, aby byly zabudovány dobré zámky, mříže apod. Praxe ale ukazuje, že jsou-li mechanické zábranné prostředky osamocené, mohou v některých situacích vzbudit ještě větší agresivitu pachatelů a následná škoda je tím podstatně větší.
  • V každém případě před ukončením sezóny je důležité celý objekt řádně zajistit a odvést  z chaty nebo chalupy vše, co by mohl zloděj odcizit a s čím byste se neradi rozloučili.
  • Též není dobré v okolí chaty a chalupy nechávat volně přístupné nářadí nebo dokonce žebřík. Jsou to věci, které mohou zloději pomoci při vloupání do objektu.

Krádež sekačky
Dne 30. 7. 2009 se dosud neznámý pachatel vloupal, po vypáčení dveří nezjištěným předmětem, do sklepa v panelovém domě čp. 81 v Ročově, odkud odcizil benzinovou travní sekačku. Způsobená škoda byla vyčíslena na 9 000 Kč.
 

vytisknout  e-mailem