Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatelé okradli seniorku

JIHLAVSKO: Neznámá žena se lživě představila jako sociální pracovnice 

Jihlavští kriminalisté řeší případ okradení seniorky, kterou pachatelé připravili o více než sedmdesát tisíc korun. Oznámení o odcizení peněz přijali policisté včera v ranních hodinách a ihned začali krádež prověřovat a po pachatelích pátrat.
Ke krádeži došlo v pátek 25. dubna mezi osmou a devátou hodinou dopoledne. Po osmé hodině potkala pětaosmdesátiletá žena na ulici Ladova před domem, kde bydlí, neznámou ženu, která se jí lživě představila jako sociální pracovnice. Seniorka pustila ženu do svého bytu. Když pachatelka vstoupila do bytu, nechala za sebou pravděpodobně otevřené vchodové dveře. Poté žena se seniorkou hovořila v jedné z místností o jejím zdravotním stavu a rodině a mezitím se do bytu zřejmě dostal nepozorovaně další pachatel, který v jiné místnosti odcizil obálky s finanční hotovostí a opět byt bez povšimnutí opustil. Z bytu poté odešla i žena. Následně seniorka zjistila, že jí chybí finanční hotovost a svěřila se svému blízkému příbuznému, který poté přivolal policii. Policisté provedli ohledání místa činu a zajistili stopy, dále provedli důkladné šetření v domě a v jeho okolí. Prověřování případu převzali kriminalisté oddělení obecné kriminality. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Po pachatelích kriminalisté intenzivně pátrají.
 
Jednou z pachatelů je žena ve věku kolem třiceti let, vysoká přibližně 160 centimetrů, hodně silné postavy, snědší barvy pleti. Má oválný obličej. Na sobě měla žena oblečené tmavé oblečení a na hlavě měla kšiltovku. Po odchodu z domu pachatelka na ulici nasedla do osobního vozidla červené nebo vínové barvy.
 
Žádáme občany, kteří podezřelou ženu v domě nebo v lokalitě, kde ke krádeži došlo, viděli, mají informace k  osobnímu vozidlu, ve kterém pachatelka z místa odjela, nebo mohou poskytnout jakékoli další informace směřující k dopadení pachatelů, aby se přihlásili na tísňové lince 158.
 
Zároveň bychom opět chtěli na seniory apelovat, aby byli při jednání s neznámými osobami opatrnější. Neměli by otevírat dveře od domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je a v žádném případě by senioři neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Dále není vhodné mít uschovanou větší finanční hotovost ve svém domě. V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor. Předloženému průkazu je nutné věnovat patřičnou pozornost a ověřit si, zda to není ze strany neznámé osoby jen nějaká náhodně vybraná kartička. V případě pochybností je lepší osobu odmítnout a do bytu ji nepustit.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. dubna 2014  

vytisknout  e-mailem