Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatelé podvedli seniorku

JIHLAVSKO: Ženu připravili o čtyřicet tisíc korun 

Policisté pátrají po pachatelích, kteří podvedli seniorku a připravili ji o čtyřicet tisíc korun.
V pátek 29. března přišla kolem jedenácté hodiny dopoledne k domu v Třešti pachatelka a zazvonila u bytu devadesátileté ženy s tím, že s ní potřebuje mluvit ohledně pomoci jejímu příbuznému. Seniorka pustila pachatelku do bytu a zde jí neznámá žena řekla, že jí posílá seniorčin vnuk, který nutně potřebuje půjčit peníze na koupi vozidla. Seniorka nejprve ženě nevěřila a odmítala jí vyhovět, na to ale pachatelka zareagovala tím, že se prostřednictvím mobilního telefonu zkontaktovala s mužem, kterého poté předala seniorce. Ten se představil jako její vnuk a žádost o peníze potvrdil. Seniorka poté i přes vlastní pochybnosti a tom, že hlas muže se neshodoval s hlasem jejího skutečného vnuka, neznámé ženě předala finanční hotovost čtyřicet tisíc korun a poté pachatelka přibližně kolem poledne odešla. Po nějaké době seniorka začala o celé situaci pochybovat a zkontaktovala svého vnuka, který popřel, že by peníze žádal. Případ byl poté oznámen na policii a policisté začali po pachatelích okamžitě pátrat.
Případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Pachatelkou byla žena pravděpodobně ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety, štíhlé postavy s krátkými tmavšími vlasy. Měla na sobě oblečený hnědý kabát a rifle.
 
Policisté by chtěli seniory vyzvat k větší obezřetnosti a všímavosti ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit jejich totožnost. Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti či peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici. Pokud je telefonicky kontaktuje příbuzný a žádá o půjčení peněz, měl by si senior tuto informaci zpětně osobně ověřit, je také vhodné trvat na předání peněz přímo příbuznému, který o půjčku požádal. Vydání peněz neznámému člověku s sebou vždy nese velké riziko.
Pachatelé zneužívají přirozeného lidského soucitu a ochoty pomoci ostatním v nesnázích. Lest pomocí níž se snaží do bytu dostat, mění podle aktuální situace. Pachatelé jsou velmi vynalézaví a přesvědčiví. Mají většinou příjemné vystupování, jsou velmi komunikativní a vhodně oblečení. Velmi rychle také dokážou využít situace, kdy poškození nemají uzamčené dveře. 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
5. dubna 2013 

vytisknout  e-mailem