Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pachatelé pomocí lsti okradli důchodkyni

JABLONEC NAD NISOU - Důvěřivou důchodkyni okradli pod záminkou potřeby peněz na operaci příbuzného. 

     V úterý 21. července v dopoledních hodinách dva pachatelé - muž a žena oslovili u stánku s pečivem u křižovatky ulic Nová Pasířská a Sadová v Jablonci nad Nisou osmdesátitříletou důchodkyni s tím, aby jim poradila, kudy se dostanou do jablonecké nemocnice. Když jim žena ochotně začala vysvětlovat cestu, tak ji požádali o půjčení finanční částky 20.000,- Kč na operaci bratra pachatelky s tím, že pokud peníze neseženou, tak bez provedené operace bratr zemře. Důchodkyni se údajného těžce nemocného bratra zželelo a nechala se pachateli odvézt k sobě domů. Oba s ní šli do jejího bytu, kde jim důchodkyně požadovanou částku dala. Když pachatelé odjeli poškozená žena zjistila, že z místa, kde měla své úspory uložené jí bylo během návštěvy pachatelů odcizeno dalších 139.000,- Kč. Důchodkyně tak k vůli své důvěřivosti přišla o své úspory v částce 159.000,- Kč.

     Podezřelá dvojce se dle popisu důchodkyně pohybuje v černém luxusním vozidle nezjištěné tovární značky. Muž a žena byli zdánlivého stáří ve věku 35 - 40 let, elegantně oblečení, mluvili plynule a dobře slovensky, měli výrazné rysy v obličeji a jednalo se o jižanské typy. Muž byl vysoký 170 cm, krátké hnědé upravené vlasy, oholen, oblečen v tmavém obleku. Žena byla vysoká 165 cm, středně dlouhé kaštanové vlasy, elegantní klobouk, oblečena do šatů.

    

     V souvislosti s tímto případem Policie České republiky varuje důvěřivé seniory, aby se nenechali od cizích lidí přelstít pod jakoukoli záminkou, kterou jsou schopni si pachatelé pro získání finanční hotovosti vymyslet. Tito pachatelé opravdu nemají slitování a dokáží si vymyslet i různé příběhy, které následně v lidech vyvolají soucit a potřebu pomoci i cizímu člověku. Důležité je také, aby občané, kteří se s takovým jednáním setkají, informovali policii například i na linku tísňového volání 158. Pokud již k takovému případu dojde, tak je opět nutné tuto skutečnost oznámit na policii, aby bylo možno co nejrychleji provést účinná opatření k dopadení pachatelů takové trestné činnosti. Pokud okradení občané se svým oznámením otálejí nebo nechtějí věc oznámit ze strachu z případné ostudy, že se nechali takovým způsobem obelstít, tak už tím sami snižují možnost dopadení a potrestání těchto nelítostných pachatelů.


 

vytisknout  e-mailem