Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pachatelé se do jedné firmy vloupali hned dvakrát

ROKYCANSKO – Odcizili finanční hotovost a necelý jeden bitcoin. Škoda byla vyčíslena na více než jeden milion korun. Kriminalisté se případu intenzivně věnovali a byli úspěšní. Odhalili dva zloděje. 

     Koncem listopadu loňského roku přijali policisté obvodního oddělení Rokycany oznámení o vloupání do firmy na Rokycansku. Neznámý pachatel vypáčil okno objektu a vnikl do vnitřních prostor. Ze skříně pak ukradl několik jutových pytlů, ve kterých se nacházelo víc než tři tisíce mincí v nominální hodnotě 20 korun a 50 korun v celkové částce 87 tisíc korun. Dále odcizil plastové pytle s mincemi v celkové hodnotě 60 tisíc korun a dalších 40 tisíc korun v papírových obálkách, mobilní terminál v hodnotě 30 tisící korun. Celková škoda na odcizené hotovosti byla vyčíslena na 232 tisíc korun a na poškozených věcech byla škoda vyčíslena na 7 500 korun. Případ si převzali kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a po pachateli pátrali.
     O dva týdny později však došlo k dalšímu vloupání do téže firmy. Tentokrát zmizel trezor s 4 tisíci euro, další trezor s 61 tisíci korun, jutové pytle s finanční hotovostí 45 tisíc korun, dále vlastnické listy a dokumenty, smlouvy, finanční hotovost 80 tisíc korun a jedinečná přístupová karta k bitcoinové peněžence s obsahem 0,998 bitcoinu. Z té byl poté proveden převoz necelého bitcoinu. Dle aktuálně platného kurzu se hodnota tohoto množství bitcoinu pohybovala mezi 1 105 000 korunami až 1 106 000. Zloděj ukradl i tržbu ze dvou kávových automatů, chytré hodinky Samsung a osm kusů dámských parfémů značky Dior v celkové hodnotě 16 tisíc korun. Celková škoda byla v tomto případě vyčíslena na 1 124 000 tisíc korun. Jeden z trezorů po vyprázdnění vyhodili do rybníka. Kriminalisté se oběma případy velmi intenzivně zabývali. Provedli ohledání místa činu, kdy zjistili a zajistili kriminalistické stopy, které byly podrobeny zkoumání, a šetření v okolí. Prováděli trasování kryptoměny za účelem jeho následného dohledání a výslechy osob. Díky pečlivé a intenzivní činnosti dohledali odcizený necelý jeden bitcoin a vytipovali dva pachatele, u kterých byly provedeny domovní prohlídky. Zahájili trestní stíhání dvou mužů ve věku devětadvacet let a jednatřicet let. Oba zloději se dopustili trestné činnosti i přesto, že byli v posledních třech letech pro obdobnou trestnou činnost odsouzeni. Mladší z mužů Obvodním soudem pro Prahu 5 a starší rozsudkem Okresního soudu v Berouně. Nyní byli oba obviněni ze spáchání zločinu krádež ve formě spolupachatelství. Za to, že svým jednáním způsobili značnou škodu, hrozí jim trest odnětí na dva roky až osm let.

por. Mgr. Dagmar Brožová
17. června 2022

Odkazy do noveho okna

Vylovení trezoru

Vylovení trezoru 

Detailní náhled

Vylovení trezoru

Vylovení trezoru 

Detailní náhled

Vylovení trezoru

Vylovení trezoru 

Detailní náhled

Vylovení trezoru

Vylovení trezoru 

Detailní náhled

Vylovení trezoru

Vylovení trezoru 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem