Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pachatelé se zaměřili především na jízdní kola

Opavsko – dvojici mužů kriminalisté obvinili 

Opavští kriminalisté zahájili trestní stíhání proti třicetiletému a dvacetiletému muži. Ti se měli od dubna do června letošního roku společně dopustit několika trestných činů.

V polovině dubna měl starší z nich vstoupit do bytu bez svolení majitele a odcizit dva batohy a kabelku, která mimo jiné obsahovala i platební kartu. Tu měl následně předat mladšímu z mužů, který s ní měl uskutečnit několik plateb v celkové hodnotě přes 1.000 korun, dokud nebyl překročen denní limit, čímž byly další pokusy zamítnuty. Mimo to ale páchali společně i další trestnou činnost. Na začátku května měli vniknout na oplocený pozemek a z pergoly odcizit elektrický skútr v hodnotě téměř 20.000 korun. Pak se vydali na další zahradu, kde měli odcizit dvě jízdní kola a majitelům tak způsobit škodu přesahující 200.000 korun. V dalším případě již ale narazili. V červnu měli před jedním z opavských domů odcizit uzamčené jízdní kolo, které mělo výrazné markanty. Jeden z pachatelů se na něm pak měl druhý den projíždět ulicemi Opavy. Při tom si jej však všiml právě majitel odcizeného kola a ihned zavolal policii. Policisté si tak muže i s jízdním kolem převzali.

Oba muži se k výše popisované trestné činnosti doznali. Svým protiprávním jednáním tak způsobili poškozeným škodu přes 240.000 Kč. Policistům nebyli zcela neznámí, jelikož již mají záznamy v trestním rejstříku. Byli obviněni z přečinu krádeže a z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim v případě odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Starší z mužů byl navíc obviněn i z přečinu porušování domovní svobody. V současné době jsou stíháni na svobodě.

por. Mgr. Pavla Procházková
oddělení tisku
24. července 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem